Švedski alarm zbog ruske vojne vežbe na Baltiku

Švedska pojačava svoju odbranu na strateškom ostrvu Gotland u Baltičkom moru usred vojnih aktivnosti Rusije i NATO u tom području, dok nestabilnost izazvana političkim turbulencijama oko Belorusije dodatno povećava napetosti u regiji, prenio je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Švedska vojska povećava vojno prisustvo u Baltičkom moru usled zabrinutosti zbog povećane ruske aktivnosti u regionu i pojačanih tenzija u Belorusiji poslije spornih izbora, izvestio je Rojters, dodajući da je Stokholm odlučio da podigne stepen pripravnosti bez obzira što rizik od napada na zemlju nije veliki.

Švedske oružane snage saopštile su da su vojne aktivnosti u Baltičkom moru koje sprovode ruske, ali i zapadne zemlje bile u meri kakve nisu viđene od hladnog rata.

Poslednjih godina, ukazuje Rojters, Švedska se ponovo naoružava pošto je od okončanja hladnog rata značajno umanjila svoje vojne snage, fokusirajući se na područje Baltičkog mora, gde se strateški važno ostrvo Gotland nalazi nadomak ruske enklave Kaljiningrad.

Tokom posete Litvaniji ranije ove nedelje, zamenik američkog državnog sekretara Stiven Bigan rekao je da Vašington nema indikacija o planovima Rusije o vojnoj intervenciji u Belorusiji. Ali je, dodaje Rojters, Rusija optužila strane sile da se mešaju u Belorusiju i navela je da će vojna podrška biti dostupna ovom ruskom savezniku.

Švedska pojačava svoje odbrambene aktivnosti u regionu Baltičkog mora dok Rusija i NATO sprovode vojne operacije u tom području, piše Asošiejtid pres.

Baltička novinska agencija izvestila je u utorak da su otkrivena četiri broda ruske ratne mornarice u blizini letonskih teritorijalnih voda. Izveštaji od prethodnog dana najavljivali su posetu dve fregate multinacionalnih pomorskih snaga NATO-a letonskoj luci Klaipeda, dodaje AP.

Švedska vojna obaveštajna služba saopštila je u martu da se stanje bezbednosne politike u regionu “vremenom pogoršalo”, što znači da “postoji povećan rizik od vojnih incidenata i sukoba koji u najgorem slučaju mogu dovesti do eskalacije.”

Stokholm želi da pošalje snažan signal Rusiji zbog povećanih vojnih aktivnosti na Baltiku s posebnim osvrtom švedskih zvaničnika oko povezanosti raspoređivanja vojske na Gotlandu s nemirima u Belorusiji, ističe Fajnenšel tajms.

Švedska televizija je u utorak emitovala snimke oklopnih vozila kako se iskrcavaju s trajekta na ostrvo Gotland, zajedno s turistima u svojim kamperima, čime je ova skandinavska zemlja nastojala da pošalje snažan signal Rusiji o povećanju svojih vojnih aktivnosti, pokazujući “da je pripremljena”.

“Uvek je bolje biti spreman nego iznenađen” rekao je Johan Viktorin, član Kraljevske akademije ratnih nauka Švedske i šef strateške obaveštajne kompanije Intil, dodajući da je viši stepen pripravnosti Švedska poslednji put imala 1991. posle neuspelog puča protiv tadašnjeg sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova.

List takođe prenosi izjavu Jana Tornkvista koji je kazao da turbulencije u Belorusiji naglašavaju koliko događaji postaju nestabilni, spomenuvši i tvrdnje iz Litvanije da su beloruski vojni helikopteri ušli u njen vazdušni prostor tokom vikenda.

Ipak, naglašava Fajnenšl tajms, švedska ministarka spoljnih poslova En Linde tvrdi da raspoređivanje vojnih snaga u zemlji nije povezano s nemirima u Belorusiji već s ruskim vojnim manevrima.

Osim što je poznata turistička destinacija, ostrvo Gotland je strateški važno mesto koje se često naziva i švedskim “fiksnim nosačem aviona” gde je ovih dana švedska vojska razmestila četiri vojna broda i neodređeni broj vojnih aviona i kopnenih snaga posle alarma zbog velike ruske pomorske vežbe, piše Njujork tajms.

Rusiju su možda podstakle nedavne vežbe NATO-a na tom području, rekli su vojni stručnjaci, kao i odluka američkog predsednika Donalda Trampa o preusmeravanju trupa iz Nemačke u Poljsku. 

Takođe, dodaje list, zapadni analitičari sugerišu da bi Moskva mogla više da reaguje na nedavne proteste u Belorusiji, najviše zbog zabrinutosti Putinove vlade da bi mogući pad Aleksandra Lukašenka mogao podstaći dalje demonstracije u Rusiji koju već potresaju protesti u Sibiru.

Izvor: Vijesti.me/BETA