Švedski model bez rezultata – nema znakova kolektivnog imuniteta

 Švedska je priznala da nema naznaka da se u toj zemlji razvio kolektivni imunitet koji usporava širenje koronavirusa, jer broj novih infekcija raste.

„Pitanje imuniteta krda je teško. Ne vidimo znake imuniteta u populaciji koji bi sada usporio širenje infekcije”, rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel koji je tvorac švedske strategije borbe protiv koronavirusa koja nije podrazumevala mere karantina.

Šveđani su više bili izloženi virusu nego njihovi susedi u nordijskom regionu i svaki treći žitelj Stokholma ima antitela, pokazuju nedavno objavljeni podaci, prenosi Tanjug.

Švedska nije uvodila restriktivne mere protiv širenja virusa i oslonila se na dobrovoljno poštovanje preporučenih mera.

Ali, zemlja sada dnevno beleži između pet i sedam hiljada novih slučajeva koronavirusa.

Zbog toga je vlada sada uvele neke restriktivne mere kao što su zabrana okupljanja više od osam osoba na javnom mestu i zabrana prodaja alkohola posle 10 sati uveče.

„Zdravlje i životi ljudi su još uvek u opasnosti, a opasnost raste”, rekao je u nedavnom obraćanju premijer Stefan Loven.

U novom talasu pandemije, sve se brže pune bolnički kapaciteti u Švedskoj i raste broj pacijenata kojima je potrebna intenzivna nega.

Izvor: politika.rs