Svet se pita šta je s Kim Džong Unom – nema informacija posle operacije

Zvaničnici Južne Koreje i Kine izneli su danas sumnje da je lider Severne Koreje Kim Džon Un bolestan, pošto su mediji javili da je imao kardiovaskularnu operaciju i da je u teškom stanju, dok američki zvaničnici ističu da pažljivo prate situaciju, prenosi Rojters.

Dejli NK, portal sa sedištem u Seulu, objavio je u ponedeljak uveče izjavu neimenovanog izvora iz Severne Koreje da se Kim opopravlja posle operacije urađene 12. aprila.

Južnokorejski mediji javili su kasno sinoć da je Kim Džong Un na lečenju nakon procedure usled spekulacija o njegovom zdravstvenom stanju, pošto 15. aprila nije prisustvovao ceremoniji kojom se obeležava rođendan osnivača Severne Koreje, Kim Il Sunga, njegovog dede.

Veruje se da Kim ima 36 godina, navode mediji.

SAD ne znaju u kakvom je stanju lider Severne Koreje i moraće da sačekaju da vide kako će se odvijati situacija, izjavio je savetnik Bele kuće za državnu bezbednosti Robert O’Brajen. Na pitanje o tome kako bi funkcionisalo političko nasleđivanje u Severnoj Koreji, O’Brajen je rekao da je osnovna pretpostavka da bi neko iz Kimove porodice preuzeo njegove dužnosti. 

“Međutim, prerano je da govorimo o tome, jer još ne znamo u kakvom je stanju Kim i moraćemo da čekamo kakav će biti ishod”, naglasio je O’Brajen. 

Povodom vesti da se severnokorejski lider Kim Džong Un nalazi u kritičnom stanju, iz Kremlja su saopštili da čekaju zvanične informacije o njegovom zdravstvenom stanju. 

“Videli smo medijske izveštaje. Ne znamo u kojoj mjri su oni verodostojni. Čekamo zvanične informacije”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

U ruskoj Dumi smatraju da se Kimovo nepojavljivanje na proslavi može objasniti i preventivnim merama s ciljem njegove zaštite od koronavirusa, prenose mediji. 

Predsednik Komiteta Dume za međunarodna pitanja Aleksej Čepa je rekao da nema informacija o tome kakva je situacija u Severnoj Koreji u vezi sa pandemijom koronavirusa, iako su u blizini i Kina i Južna Koreja, ali da je uveren da se čini sve da se rukovodstvo zaštiti od virusa. 

Izvor: N1/Srna/FoNet