Svetska igra pingponga s krunastim virusom

Kina može malo da odahne sada kada je pažnja sveta zbog novog soja virusa usmerena na „engleskog pacijenta”. Na društvenim mrežama nisu više toliko popularni snimci Kineza kako jedu slepe miševe, već šale na račun „kužnog ostrva”, odsečenog od sveta. Ipak, od Pekinga se i dalje očekuju odgovori na neka pitanja o virusu koji je zarobio planetu, a prvo 11 miliona stanovnika Vuhana. Ni posle godinu dana se ne zna gde je prvi put prešao na čoveka i sa koje životinje, što je veoma važno da bi se sprečio sličan scenario u budućnosti, koji je vrlo moguć s obzirom na narušavanje ravnoteže u prirodi usled klimatskih promena i ljudskog zadiranja u svet divljine.

Ako zanemarimo teoretičare zavere i njihova objašnjenja šta nas je snašlo, virus sa krunom i dalje je velika nepoznanica. Genetski je vrlo sličan jednoj od skoro 300 vrsta korone koje su kineski naučnici otkrili u izmetu slepih miševa u pećinama provincije Junan, gde se 2012. godine šest rudara razbolelo od misteriozne bolesti, a trojica su joj podlegla. Genetske razlike ukazuju na to da je pre nego što je prešao na čoveka imao još nekog životinjskog domaćina, moguće pangolina koji se koristi u kineskoj narodnoj medicini.

Potraga za izvorom možda bi išla drugačijim tokom da u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji nije politizovana. Administracija Donalda Trampa je podrugljivo i optužujuće govorila o „kineskom virusu”. Američki predsednik i najbliži saradnici su čak zagovarali teoriju da je pobegao iz Instituta za viruse u Vuhanu i da je možda veštački napravljen. Iako su obaveštajna i naučna zajednica brzo demantovale tu teoriju, Bela kuća je nastavila da okrivljuje Kinu za pandemiju, navodeći da je u dosluhu sa SZO krila ozbiljnost situacije.

Peking je ubrzo počeo igru pingponga s krunastim virusom, prebacujući ga u tuđa dvorišta. Kineski mediji su naširoko izveštavali o studiji milanskog instituta za kancer koja je pronašla antitela na kovid 19 u uzorcima krvi pacijenata iz oktobra 2019. i o analizi iz Barselone, koja je tragove virusa „sars kov 2” našla u kanalizaciji na uzorcima iz marta 2019. Na osnovu ovih i još nekih otkrića iz Francuske, Brazila i SAD, kineski tabloid „Global tajms” objavio je nedavno „novu hronologiju pandemije” po kojoj je prvi slučaj u Vuhanu tek poslednji u nizu registrovanih u svetu.

Kineski naučnici objavili su na jednom naučnom portalu studiju u kojoj tvrde da se prvi slučaj prenošenja sa životinje na čoveka desio u Indiji, da bi je posle izvesnog vremena povukli. Sve učestaliji izveštaji kineskih medija da je virus pronađen na paketima uvezene smrznute hrane (svinjetini iz Nemačke, škampima iz Ekvadora i lososu iz Norveške) takođe se tumače kao pokušaj promene narativa o poreklu pandemije.

Nemački naučnik Aleksandar Kekule optužio je kineske medije za propagandu jer su iz konteksta izvukli njegovu izjavu da je Evropa kasnila sa detektovanjem virusa, što je omogućilo da se proširi po svetu. U njihovom izveštaju to je protumačeno kao „potvrda” da je pandemija krenula sa severa Italije. Na kineskom internetu hiljade ljudi su mu zahvaljivale što se „usudio da kaže istinu”. Na sličan način su tumačene izjave direktora SZO za vanredne situacije Majkla Rajana. Reagujući na to on je sredinom decembra rekao da je „veoma spekulativno” tvrditi da se nova zaraza nije prvo pojavila u Kini.

Tim SZO tek nedavno je dobio dozvolu da u januaru otputuje u Vuhan da pregleda medicinsku dokumentaciju, laboratorijske uzorke i obavi intervjue. Ta organizacija je letos otvorila istragu o poreklu virusa, naglasivši da je veoma važno da se otkrije koja vrsta je bila posrednik i da li je ona i dalje rezervoar virusa. Kina tvrdi da nijedna životinja sa pijace u Vuhanu, na kojoj se zarazilo 70 odsto prvih pacijenata, nije bila zaražena.

Veliki problem predstavlja nedavno otkrivena činjenica da se ovaj virus vraća sa čoveka na životinje, posebno na domaće mačke, feretke, hrčke i kune. U Danskoj i Holandiji uništeni su milioni kuna na farmama nakon što je kod njih registrovan mutiran oblik, genetski sličan ovom koji se pojavio u Velikoj Britaniji. Pitanje je kakav će biti dalji put virusa ako se bude raširio u divljini (već je registrovan kod jedne divlje kune), a onda se opet vrati na čoveka u novoj mutaciji. Scenario je suviše ozbiljan da bi se dozvolile političke igre prikrivanja i optuživanja.

Izvor: politika.rs