Svetu preti novi talas izbeglica zbog klimatskih promena

Svet mora da se pripremi na talas izbeglica pošto postoji mogućnost da više miliona ljudi pobegne iz svojih domova zbog uticaja klimatskih promena, upozorio je danas visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi.

Grandi je za Rojters, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, rekao da presuda UN koja je doneta ranije ove nedelje znači da zemlje prijema moraju da se odnose prema onima koji beže zbog klimatskih promena kao prema izbeglicama.

Odbor za ljudska prava UN je, naime, doneo u ponedeljak presudu u vezi sa Ioaneom Teitioteom iz Kiribatija, ostrvske države u Tihom okeanu, koji je pokrenuo slučaj protiv Novog Zelanda pošto mu vlasti te zemlje nisu odobrile zahtev za azil.

„U presudi se navodi da ako postoji neposredna pretnja po vaš život zbog klimatskih promena, usled vanredne klimatske situacije, i ako pređete granicu i odete u drugu zemlju, ne bi trebalo da budete vraćeni nazad jer ćete rizikovati vaš život, kao i u ratu ili u slučaju progona”, objasnio je Grandi, javlja Tanjug.

On je dodao da svet treba da bude spreman na veliki talas ljudi, koji se sele protiv svoje volje.

„Ne bih se usudio da govorim o konkretnim brojevima, to je previše spekulacija, ali svakako govorimo o milionima ovde”, naveo je Grandi.

Izvor: DW