“Svi bi trebalo da znaju da smo svetska velesila!”

Na uspehe tenisera i reprezentacija u grupnim sportovima smo već navikli, ali čini se da Srbija sada greje mesto na svetskom tronu i nekih manje popularnih sportova. Naši novi sportski heroji definitivno su kik bokseri, koji su se, preko svih očekivanja, sa proteklog Svetskog prvenstva održanog u Sarajevu 20-26. oktobra vratili sa 15 medalja, od toga čak 8 zlatnih, 4 srebrne i 3 bronzane! Sa ovim fantastičnim skorom srpska reprezentacija je zauzela drugo mesto, odmah iza Rusa, koji su sa 55 takmičara osvojili 31 medalju.

Zlato za Srbiju osvojili su Aleksandar Konovalov, Bojan Džepina, Nikola Filipović, Aleksandar Menković, Saida Bukvić, Milana Bjelogrlić, Teodora Manić i Aleksandra Krstić. Srebrnu medalju su poneli Danijel Memedovski, Miloš Keljanović, Nikola Todorović i Ajla Lukač, a bronzani su Nikola Stošić, Ljubo Jalovi i Staša Veić.

O utiscima sa prvenstva i budućnosti kik boksa u Srbiji pričali smo sa jednim od šampiona, Nikolom Filipovićem (24). Filipović je na ovom Prvenstvu osvojio zlato u kategoriji low kick +91kg, a prethodno je osvajao brojna odličja na juniorskim i seniorskim evropskim i svetskim takmičenjima. Ipak, ističe da je ovo Prvenstvo za njega poseban doživljaj i najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri.

Za početak moram da naglasim da je ovo prvenstvo bilo najjače svetsko, zapravo ne svetsko već uopšte prvenstvo, u istoriji kik boksa! Naša WAKO organizacija je priznata od strane međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), ušli smo u porodicu olimpijskih sportova, nismo još uvek olimpijski sport dok se ne pojavimo na Olimpijskim igrama, ali u narednim ciklusima pojavljivaćemo se kao pokazni sport. Ta činjenica je učinila da se kik boks kao sport omasovi i mnogo profesionalnih boraca se pojavilo na ovom Svetskom prvenstvu, tako da je ono bilo najjače do sada. Selektori i stručni štab su prognozirali 2 medalje, 2 zlatne medalje, a mi smo doneli 15 medalja!

Na pitanje šta je po njemu zaslužno za ovaj iznenađujuće dobar rezultat, Nikola kaže :

Nedavno nam je promenjen ceo stručni štab, novi selektor Božidar Đermanović je došao na poziciju, neki treneri su ostali ali tu su i neki novi treneri, u suštini napravljena je mnogo dobra hemija u celom timu, svi smo se dobro osećali i mislim da je to glavni razlog za ovako veliki broj medalja. Trenutno, mi smo velesila u ovom sportu! Bili smo drugi u generalnom plasmanu Svetskog prvenstva, ispred nas su samo Rusi. Međutim, mi smo otisli na Prvenstvo sa 19 takmičara, a Rusi sa 55. Oni su samo po broju medalja bolji od nas, ali procentualno mi smo daleko bolji. Baš su svi komentarisali da su prvi put čuli da se Rusi boje nas, tj. da se nekoga boje. Jer i u međusobnim duelima imali smo bolji rezultat od njih.

Pitali smo Filipovića da nas sve malo bolje upozna sa ovim sportom.

Kik boks je sport koji se sastoji iz tri discipline – K-1, low kick i light contact. Na ovom prvenstvu mi smo imali takmičare u sve tri discipine. Moram reći da često možete čuti negativna mišljenja o ovom sportu. Naravno, u svakom kontaktnom sportu moraju postojati povrede, ali kik boks je pre svega nadmudrivanje,jedna šahovska igra u ringu, borba energija, koncentracije, pažnje i fokusa, ko u tome pobedi, taj pobeđuje.Kada uđete u ring sami ste sa protivnikom, morate da zanemarite svu buku sa strane, vašeg, njegovog trenera, i da se koncentrišete samo na sebe i protivnika. Tada morate da izvučete ono najbolje iz sebe, jer nema prilike za ispravku. Kada neko dodje i odradi trening sa nama tek tada shvati koliko je to komplikovano i koliko mora da se razmišlja. Zato je najbolje da svi koji imaju predrasude dođu i odrade par treninga, da shvate koliko je ovo zapravo plemenit sport.

Kada je pravo vreme da se uđe u svet kik boksa?

Na to je teško dati pravi odgovor. Za takmičenje u ovom sportu treba da budeš zreo. Naravno možeš i pre i tokom puberteta da kreneš sa vežbanjem, ali za neke veće sportske rezultate moraš da budeš zreo, staložen. Ja sam počeo pre otprilike 7 godina, dakle sa 17, pre toga sam se bavio košarkom,  i to je na neki način pravo vreme. Ipak, sa druge strane, kada počneš kao mlađi imaš bolju bazu, mnogo brže usvajaš pokrete, tehniku. Tako da je to u suštini individualno.

Osvrnuli smo se na činjenicu da su od 15 medalja 6 osvojile devojke, i to čak 4 zlatne, a da je Milana Bjelogrlić proglašena najboljom takmičarkom u ringu.

Ženski takmičarski kik boks je jedan od najboljih sportova za devojke, što se tiče linije, kondicije, snage, zatezanja celog tela, i kao kardio trening, vrhunski sport. Preporučujem svima da obavezno probaju, stvarno se postižu fenomenalni rezultati!

Pitali smo Nikolu i o njihovoj popularnosti nakon prvenstva, koliko su medijski propraćeni.

Osećaj je mnogo lep, dosta smo medijski propraćeni, kako u svojim rodnim gradovima tako i u Beogradu. Želimo da pokažemo koliko je naš sport značajan, jer ipak smo mi najtrofejniji neolimpijski sport u Srbiji. U četvrtak smo u sportskom centru „Kovilovo“, u kom smo se pripremali za Svetsko prvenstvo, imali javni trening kojem je prisustvovao ministar sporta Vanja Udovičić. Koliko znam ministar nikada nijedan trening sportista nije posetio, tako da smo stvarno jako počastvovani!

A što se ličnih planova tiče?

Kik boks savez Srbije je prošle godine obnovio turnir koji je bio godinama zapostavljen, zove se Zlatni kik bokser. Zbog povrede ja prošle godine nisam učestvovao na njemu, ali ove godine verujem da me ništa neće sprečiti. Turnir se organizuje u Nišu 14. decembra. Prosle godine je bio organizovan u Smederevu i to je bio najveći borbeni spektakl na našim prostorima ikad! U pitanju su profi borbe, dovešće nam najbolje svetske borce, tako da će biti mnogo teško, ali samim tim rejting mnogo brzo raste. Jako sam motivisan i verujem da će sve odlično proći! Pored toga, završavam Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, ostala su mi još 4 ispita. Takođe držim treninge u klubuBoxing house, treninzi su uglavnom individualni, eventualno u manjim grupama. Nisam do sada radio sa takmičarima ali sada imam jednog klinca koji se izdvaja, koji je odličan i planiram da uskoro sa njim izađem na takmičenje. Prezadovoljan sam uvek kad nekome pomognem da napravi pomak, da postane jači, zdraviji, da poradi na liniji, to je veliko zadovoljstvo i uspeh i za mene.

Filipović je ovom prilikom motivisao sve da mu izađu na crtu i možda se oprobaju u ringu sa svetskim borcima umesto njega u narednim godinama. On obećava da neće biti lako i da nema nameru da se uskoro povuče iz svetskog vrha. Ipak, za one uporne i hrabre ovo može biti pravi izazov.

Evropsko i Svetsko prvenstvo se organizuju naizmenično na dve godine, a državno prvenstvo u Srbiji se organizuje dva puta godišnje i pobednici ulaze u reprezentaciju. Tako da pozivam sve da se prijave i pokušaju, pa ako pobede idu sledeći put umesto mene na Svetsko prvenstvo!

Čini se da kod nas retko koja tema može da prođe bez priče o finansijama, pa smo se i sada dotakli pitanja koliko je kik boks skup sport i kakva je finansijska situacija u našoj reprezentaciji.

Sam sport za početnike je među najpovoljnijim, počevši od mesečne članarine u klubu preko opreme koja je za početnike stvarno pristupačna. Naravno, sa vremenom i napredovanjem potrebna je i kvalitetnija oprema. Što se tiče sponzorstava, tu smo zaista u problemu. Ja povremeno imam donacije od određenih firmi, međutim nemam konstantnog sponzora, a to nam je jako potrebno. Želim da se ovim putem zahvalim Fizio timu koji mi je tokom godine besplatno sanirao povrede i učinio da odem potpuno spreman na ovo Prvenstvo. Možda i najbitniji vid sponzorstva jeste taj vid saradnje sa nekim fizio centrom, jer opet ponavljam, kontaktni je sport, česte su povrede, neophodne su nam masaže, elektroterapije, to je sve prilično skupo a nije toliko isplativ sport da bismo sve to sami finansirali.

Za kraj, pitali smo Nikolu koja je njegova poruka, šta je to što njega motiviše da svaki dan iznova trenira i bude bolji.

Fenomenalan je osećaj kada znaš da svaki dan radiš na sebi, kada vidiš koliko napreduješ, a pogotovo kad su efekti tog napornog rada ovako dobri, kao recimo sada. Sport nas čini psihofizički jačim, zrelijim, a nezaobilazno važna stavka su i sva ta nova poznanstva i prijateljstva koja se stiču tokom vežbanja i takmičenja. Za klince je sport jako važan, bilo koji sport, jer pored toga što ih uči zdravom životu sprema ih za život, za funkcionisanje u timu, uči ih da se nose sa pobedom i porazom i da uvek daju najbolje od sebe.

Karolina Stojanovski – Restart magazin