SZO: Deksametazon je odlična vest u borbi protiv koronavirusa

Svetska zdravstvena organizacija pozdravila je kao “sjajnu vest” rezultate prvih kliničkih ispitivanja koji pokazuju da jeftin i široko rasprostranjen steroid deksametazon može da pomogne u spasavanju teško oboljlih pacijenata od koronavirusa.

“Ovo je prva terapija koja je pokazala da smanjuje smrtnost kod pacijenata obolelih od Kovid-19 koji su na kiseoniku ili veštačkoj ventilaciji”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je kazao da je to “sjajna vest”, prenose agencije.

“Čestitam vladi Velike Britanije, Univerzitetu Oksford i mnogim bolnicama i pacijentima u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su doprineli ovom naučnom prodoru koji spašava živote”, rekao je Gebrejesus.

Istraživači su, kazao je on, početne zaključke o rezultatima podelili sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i “radujemo se potpunoj analizi podataka narednih dana”.

SZO će, kako se navodi, koordinisati meta-analizu da bi se povećalo opšte razumevanje ove intervencije.

“Kliničke smernice SZO biće ažurirane da bi se pokazalo kako i kada lek treba koristiti za lečenje Kovid-19”, saopštila je zdravstvena organizacija.

Prilikom istraživanja tima sa Oksforda oko dve hiljade pacijenata u bolnici je dobilo deksametazon i njihovi rezultati su upoređivani sa oko četiri hiljada pacijenata koji nisu primali taj lek.

Pacijentima na respiratorima rizik od smrti se smanjio sa 40 na 28 odsto, dok se pacijentima na kiseoniku rizik od smrti smanjio sa 25 na 20 odsto.

Lekari ističu i njegovu cenu, budući da lečenje do deset dana ovim lekom košta oko pet funti po pacijentu, odnosni 35 za spasavanje života, a lek je dostupan širom sveta.

Izvor: Vijesti.me