SZO: Delovali smo brzo i odlučno

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Tedros Adhanom Gebrejesus branio je postupanje te organizacije tokom pandemije koronavirusa i kazao da su djelovali “brzo i odlučno”.

Agencija, sa sedištem u Ženevi, suočava se zadnjih nedelja sa sve više kritika na račun njenog odgovora na koronakrizu, a posebno oštri tonovi stižu iz SAD, koje su sa 400 miliona dolara godišnje bile najizdašnjiji donator sve dok predsjednik Donald Tramp nije prekinuo finansiranje, piše Hina.

“SZO  je od početka delovala brzo i odlučno u svom odgovoru na koronavirus kako bi upozorila svet. Oglasili smo uzbunu rano i često smo je oglašavali”, kazao je Gebrejesus.

On je podsetio da je SZO poslednjih mjeseci obučio 2,3 miliona zdravstvenih radnika, dostavio milione testova, te je čak u tim teškim trenucima uz pomoć udruženja “Global Zitizen” omogućio ljudima u karantinu i malo zabave, smeha i muzike uz humanitarni televizijski spektakl za podršku zdravstvenim radnicima u kojem je učestvovala i pop zvezda Lejdi Gaga. 

Dio prikupljenog novca otišao je i fondu Svetske zdravstvene organizacije (COVID-19 Solidarity Response Fund.)

“Samo jednu stvar nismo napravili – nismo odustali”, kazao je Gebrejesus.

Izvor: vijesti.me