SZO: Dogovori bogatih zemalja ugrožavaju Kovaks

Zemlje koje pokušavaju da nabave sopstvene doze vakcine sklapaju ugovore sa kompanijama za lekove koji ugrožavaju snabdevanje globalnog programa Kovaks za siromašne i zemlje sa srednjim prihodima, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

„Zemlje još uvek postižu dogovore koji će ugroziti snabdevanje Kovaksa, bez sumnje“, rekao je na brifingu visoki savetnik SZO-a Brus Ejlvord, javlja Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija, jedan od lidera programa Kovaks za obezbeđivanje vakcina siromašnim zemljama već dugo poziva bogate zemlje da osiguraju pravičnu podelu vakcina. “Postigli smo veliki napredak. Ali taj napredak je krhak. Moramo ubrzati isporuku i distribuciju Kovid-19 vakcina, a to ne možemo učiniti ako neke zemlje nastave da se obraćaju proizvođačima koji proizvode vakcine na koje Kovaks računa”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanam Gerejezus.

On je takođe pozvao zemlje da se odreknu pravila o intelektualnoj svojini, kako bi omogućile drugim zemljama da brže prave vakcine.

Izvor: tanjug