SZO: Evropa da se pripremi za drugi talas

Evropske države bi trebalo da se pripreme za smrtonosni drugi talas zaraze koronavirusom jer pandemija nije gotova, rekao je glavni zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Doktor Hans Kluge je u intervjuu za britanski „Telegraf“ poslao ozbiljno upozorenje državama koje počinju da ublažavanju mere izolacije, rekavši da je sada „vreme za pripremu, a ne za slavlje“.
Kluge je naglasio da dok broj slučajeva kovida-19 u Britaniji, Francuskoj i Italiji počinje da opada, to ne znači da se pandemija bliži kraju. 

Epicentar evropske epidemije sada je na istoku, pri čemu raste broj slučajeva u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji i Kazahstanu, upozorio je.

Države bi trebalo da pametno iskoriste ovo vreme i počnu da jačaju zdravstvene sisteme kao i da grade kapacitete u bolnicama, primarnoj zaštiti i jedinicama intenzivne nege, poručio je Kluge.
„Singapur i Japan su rano shvatili da ovo nije vreme za slavlje, nego za pripreme. To je ono što rade skandinavske zemlje – oni ne isključuju drugi talas, ali nadaju se da će biti lokalizovan i da ga mogu brzo obuzdati“, rekao je Kluge.

On je takođe upozorio da bi se drugi talas mogao podudariti sa epidemijom drugih zaraznih bolesti.

„Veoma sam zabrinut zbog dvostrukog talasa – na jesen bismo mogli imati drugi talas kovida i još jedan, sezonskog gripa ili malih boginja. Pre dve godine imali smo 500.000 dece koja nisu primila prvu vakcinu protiv malih boginja“, rekao je on.

Mnogi medicinski stručnjaci su upozorili da bi drugi talas pandemije mogao biti čak smrtonosniji od prvog, ukazujući na pandemiju španske groznice 1918-20.

Kada se španska groznica prvi put pojavila u martu 1918, imala je obeležja tipičnog sezonskog oboljenja – ali se na jesen vratila u još zaraznijem i smrtnosnijem obliku, i na kraju odnela 50 miliona života.

Izvor: vijesti.me