SZO upozorila da se omikron širi do sada neviđenom brzinom

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je na redovnom brifingu da se novi soj koronavirusa, omikron, širi brže od drugih. Omikron je prvi put registrovan u Južnoafričkoj Republici, ali ga sada već ima u 77 zemalja.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus kaže da omikron ne treba smatrati “blagim”.

“Omikron se širi do sada neviđenom brzinom u odnosu na druge sojeve. Iako izaziva manje ozbiljnu bolest, veliki broj zaraženih može ponovo da preplavi zdravstveni sistem”.

Vakcine protiv kovida su se pokazale nešto manje efikasnim u sprečavanju razvoja ozbiljne bolesti, ali i dalje pružaju “značajnu zaštitu”, rekao je direktor SZO.

“Rezultati koji pristižu pokazuju da su vakcine nešto malo manje efikasne u sprečavanju teške kliničke slike i smrti, kao i u sprečavanju zaražavanja”, kazao je Tedros, bez iznošenja detalja.

Studija sprovedena u Južnoafričkoj Republici pokazala je da su Fajzerove vakcine, u slučaju omikrona, manje efikasne u sprečavanju zaražavanja i hospitalizacije.

Direktor SZO za vanredne situacije Majk Rajan ocenio je da vakcine i dalje pružaju značajnu zaštitu od ozbiljne bolesti.

“Pitanje je koliko nas štite, ali trenutno spasavaju živote od svih ostalih sojeva”.

Rajan je ocenio da će broj zaraženih porasti u narednim nedeljama, s obzirom na brzinu kojom se omikron širi.

Buster doze vakcina mogu da obuzdaju širenje kovida, napomenuli su u SZO.

“Ali, to je pitanje prioriteta. Važan je redosled. Ako date buster vakcine onima koji su u manjem riziku da se ozbiljno razbole, ugrožavate živote onih koji su u većem riziku i koji i dalje čekaju na prvu dozu vakcine. Sa druge strane, davanje trećih doza ljudima u visokom riziku važnije je od davanje prvih doza onima koji nisu u opasnosti”, kazao je Tedros Gebrejesus.

Tedros je istakao da su neke zemlje svim punoletnim stanovnicima ponudile buster vakcinu i dodao da je SZO zbog toga zabrinuta, jer će takva raspodela vakcina samo pojačati globalnu nejednakost.

Izvor: glasamerike.net