SZO: Zaustaviti prodaju živih divljih životinja na pijacama

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je na zaustavljanje prodaje živih divljih životinja na pijacama i u prodavnicama hrane kako bi se sprečila pojava novih bolesti.

SZO je saopštila da, iako tradicionalna tržišta hrane imaju centralnu ulogu u obezbeđivanju hrane i sredstava za život velike populacije, zabrana prodaje živih divljih životinja može zaštititi zdravlje radnika i kupaca na pijacama, preneo je AFP.

Navedeno je da su neki od najranijih poznatih slučajeva Covid-19 imali vezu sa veleprodajnim tržištem tradicionalne hrane u Vuhanu u Kini, gde su prvi pacijenti bili vlasnici tezgi, zaposlenima na pijaci ili redovni posetioci.

Privremene smernice sastavljene su zajedno sa Svetskom organizacijom za zdravlje životinja (OIE) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i pozivaju zemlje da obustave prodaju živih divljih životinja na pijacama hrane kao hitnu meru.

“Životinje, posebno divlje životinje, izvor su više od 70 procenata svih novih zaraznih bolesti kod ljudi, od kojih su mnoge uzrokovane novim virusima. Divlje životinje posebno predstavljaju rizik za pojavu novih bolesti”, navodi SZO.

SZO je pozvala vlade da zatvore delove prehrambenih tržišta na kojima se prodaju žive divlje životinje ukoliko ne budu uspostavljene odgovarajuće procene rizika.

Izvor: Radio Slobodna Evropa