Tači u Hagu, saslušanje se nastavlja danas

Predsednik Kosova Hašim Tači došao je juče oko 13 časova u zgradu Tužilaštva u Hagu na saslušanje povodom optužnice protiv njega i Kadrija Veseljija zbog ratnih zločina počinjenih na Kosovu.

Zgradu je napustio oko 19 sati, kratko se obrativši novinarima na albanskom i rekavši da je razgovarao o tehničkim stvarima i da je proteklih nešto više od šest sati samo slušao ono o čemu su razgovarali njegov pravni zastupnik i tužilac, javlja reporter N1.

Tači je, takođe, rekao da će ovaj razgovor biti nastavljen danas.

Reporterka N1 u Prištini kaže da se većina partija solidariše sa Tačijem i njegovom ulogom u OVK, a reakcije su uglavnom u duhu podrške, navode da će Kosovo i u ovoj bici pobediti, a da se krivičnim progonom vrha OVK optužuje cela ta organizacija, da je optužnica protvi Tačija, Veseljija i drugih nepravedna i da ima političku prirodu.

Dalja procedura je da Tači treba da završi davanje iskaza, a onda bi trebalo da saznamo zbog čega je bio u Hagu. Kako navodi reporter N1, pretpostavlja se da je Tači odgovarao samo na dodatna pitanja u skladu sa zahtevom suda i da još uvijek nije završena priča oko ove optužnice. Ona je podignuta 24. aprila, sudija za prethodni postupak ima šest meseci da je potvrdi, tako da će se njena sudbina znati u oktobru.

Hašim Tači i njegovi saradnici su osumnjičeni za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ubistvo oko stotinu ljudi, različitih nacionalnosti, među kojima ima Srba, Roma pa i Albanaca i njegovih političkih protivnika.

Njega je juče oko 13h, kad je stigao, ispred zgrade Tužilaštva sačekalo nekoliko desetina njegovih i simpatizera OVK, koji su došli da mu pruže podršku.

Tači je, pre ulaska u tužilaštvo, izjavio da je došao u Specijalni sud u Hagu zbog onoga što je sanjao i za šta se borio, a da zločina nije bilo.

“Borio sam se za nezavisno, slobodno Kosovo zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona. Spreman sam da se suočim sa novim izazovom i trijumfujem za svog sina, porodicu, narod i svoju državu. Niko ne može prekrajati istoriju. Ovo je cena za slobodu. Verujem u mir, istinu i pravdu”, rekao je Tači ranije danas.

“Verujem u dijalog i dobre odnose sa svim susedima. Kosovo je priča o uspehu i na to sam veoma ponosan”, rekao je Tači ispred Specijalnog suda, dok su mu okupljeni skandirali “OVK”, “Tači-Tači”.

On je dodao da je krajnje odredište Kosova EU, NATO i trajno prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema izveštaju Kohe, demonstranti su držali transparente sa porukama u kojima govore o zločinama Srbije počinjenim na Kosovu.

Izvor: Vijesti.me