Talibani kontrolišu gotovo dve trećine Avganistana, sve bliže Kabulu

Talibani su na desetak kilometara od avganistanske prestonice Kabula a pod njihovom kontrolom je skoro dve trećine zemlje. Osvojili su Kandahar, drugi po veličini grad u Avganistanu, a od jutros je pod kontrolom talibana i Džalalabad.

Talibanski pobunjenici su preuzeli kontrolu nad Džalalabadom, gradom na istoku Avganistana. Džalalabad je, kako je preneo Rojters, osvojen bez borbe.

Time je pod kontrolom vlade u Kabulu ostala prestonica i pojedini gradovi, dok talibani kontrolišu ostale najveće gradove i gotovo dve trećine avganistanske teritorije.

Osim toga, osvajanjem Džalalabada, talibani su preuzeli kontrolu nad auto-putem koji vodi do Pešavara u Pakistanu, važnom saobraćajnicom za Avganistan.

Sjedinjene Države su počele sa evakuacijom diplomata i šalju dodatne trupe kako bi obezbedili aerodrom u Kabulu i ambasadu, pošto je pitanje trenutka kada će talibani doći do glavnog grada.

Američki predsednik Džozef Bajden sinoć je izjavio da je poslao 5.000 vojnika u Avganistan i poručio pobunjenicima da će na svaku akciju u kojoj se rizikuju životi američkog osoblja uslediti brz i jak vojni odgovor.

Po procenama američkih obaveštajaca talibani će zauzeti Kabul narednih nekoliko dana.

Izvor: rts.rs/rojters