Talibani osvojili 65 odsto teritorije Avganistana

Iz Vašingtona poručuju da je na avganistanskim snagama bezbednosti da brane zemlju

Talibanske snage sada kontrolišu 65 odsto teritorije Avganistana i prete da zauzmu 11 provincijskih prestonica, izjavio je danas zvaničnik EU.

Kako je dodao, talibani nastoje da odseku Kabul od podrške nacionalnih snaga na severu,.

Evropski zvaničnik je dodao da talibani nisu ispunili svoje obećanje da će postići mir za politički sporazum koji bi omogućio neki vid prelaznog upravljanja zemljom, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države su saopštile da je na avganistanskim snagama bezbednosti da brane zemlju nakon što su talibani juče zauzeli šesti glavni grad neke od provincija u Avganistanu, uz pogranične gradove i trgovačke puteve.

Portparol Pentagona Džon Kirbi je izjavio da su SAD duboko zabrinute zbog trenda napredovanja talibana, ali da avganistanske bezbednosne snage imaju sposobnost da se bore protiv pobunjeničke grupe, prenosi agencija Rojters.

„Ovo su njihove vojne snage, ovo su njihovi provincijski gradovi, ovo su njihovi ljudi za odbranu”, rekao je Kirbi.

Upitan šta američka vojska može da učini ako avganistanske snage bezbednosti ne pruže otpor, Kirbi je rekao: „Ne mnogo”.

Američki zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekli su da su, iako je vojska upozorila Bajdena ranije ove godine da će provincijski gradovi pasti usled povlačenja trupa, ipak iznenađeni koliko su brzo neke od njih zauzeli talibani.

Američki predsednik Džo Bajden je ranije rekao da će američka vojna misija u Avganistanu biti okončana 31. avgusta, navodeći da avganistanski narod mora sam da odluči o svojoj budućnosti i da neće poslati drugu generaciju Amerikanaca u 20-godišnji rat, podseća agencija Rojters, prenosi Tanjug.

Američki izaslanik za Avganistan Zalmaj Kalilzad otputovao je u Katar gde će „pritisnuti talibane da prekinu njihovu vojnu ofanzivu i pregovaraju o političkom sporazumu”, saopštio je juče Stejt department.

U trodnevnim razgovorima, predstavnici vlada i multilateralnih organizacija tražiće „smanjenje nasilja i primirje, i obećanje da neće priznati nasilno nametnutu vladu”, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Talibani, koji se bore za ponovno uspostavljanje strogog islamskog zakona nakon njihove smene 2001. godine, intenzivirali su kampanju borbe protiv vlade nakon povlačenja stranih snaga.

U ponedeljak su zauzeli Ajbak, glavni grad severne provincije Samangan.

„Trenutno se talibani bore sa avganistanskim snagama da zauzmu sedište policije i kompleks guvernera pokrajine”, rekao je Ziaudin Zia, poslanik u Ajbaku, dodajući da je nekoliko delova prestonice pripalo talibanima.

Pobunjenici su tokom vikenda zauzeli tri glavna grada provincija – Zarandž u južnoj provinciji Nimroz, grad Sar-e-Pul, u istoimenoj severnoj provinciji i Talokan, u severoistočnoj provinciji Takhar.

Već su zauzeli glavni grad severne provincije Kunduz i Laškar Gah, glavni grad provincije Helmand.

SAD su tokom vikenda izvele manje od desetak napada kada su talibani preuzimali kontrolu nad prestonicama provincija.

Jedan zvaničnik je rekao da avganistanske snage nisu tražile nikakvu podršku u trenutku kada je Kunduz pao pod kontrolu talibana.

Izvor: politika.rs