Tegeltija imenovan za predsedavajućeg Saveta ministara BiH

Zoran Tegeltija (SNSD) danas je zvanično imenovan za predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine (BiH), nakon što je njegova kandidatura potvrđena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Od 38 prisutnih poslanika, za Tegeltijino imenovanje glasalo 28, protiv je bilo osam, a dva uzdržana.

Tegeltijino imenovanje podržali su poslanici SNSD-a, SDA, HDZ BiH i još nekoliko manjih stranaka.

Poslanici iz opozicionih stranaka su glasali protiv imenovanja Tegeltije.

Tegeltija je prethodno u parlamentu BiH podnio ekspoze u kojem je kao prioritete svog rada naveo ekonomiju, sprovođenje reformi i poštovanje vladavine prava.

Posle potvrđivanja Tegeltije za predsjedavajućeg Saveta ministara, slijedi izbor ministara i njihovih zamenika.

Pošto stranke dostave kandidate za ministarske pozicije, sledi njihova provera od Centralne izborne komisije BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Po ranijem dogovoru predsednika SNSD-a, SDA i HDZ BiH, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u novom sazivu Saveta ministara srpskim kadrovima, pored mjesta predsedavajućeg, pripala su i mesta ministara spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, ljudskih prava i izbeglica i saobraćaja i komunikacija.

Kadrovima iz hrvatskog naroda sleduju pozicije ministara finansija, civilnih poslova i pravde, dok će bošnjački kadrovi dobiti ministarstva spoljnih poslova, bezbjednosti i odbrane.

Najavljeno je da bi kompletan Savet ministara BiH mogao biti izabran do kraja godine.

Izvor: Vijesti.me