Terorista iz Beča Albanac poreklom iz Severne Makedonije, već osuđivan za terorističko udruživanje

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer potvrdio danas da je napadač koji je sinoć izvršio teroristički napad u centru Beča poreklom iz Severne Makedonije.

Nehamer je rekao da je napadač, kojeg je ubila policija, bio star 20 godina i da je bio osuđen za terorističko udruživanje.

Ministar je naveo i ime ubijenog teoriste, koji se zove Kujtim Fejulai, i koji je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 meseci zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja Islamskoj državi.

Pušten je iz zatvora, prevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine jer je, na osnovu starosti potpadao pod blaže zakonodstvo predviđeno za mlade prestupnike. Nehamer je agenciji APA rekao da je terorista imao austrijsko i severnomakedonsko državljanstvo.

Prethodno je glavni i odgovorni urednik magazina „Falter” Florian Klenk objavio da je napadač Albanac poreklom iz Severne Makedonije, koji je rođen i odrastao u Beču.

„Bio je opremljen lažnim bombaškim pojasem, jednom automatskom puškom, pištoljem i mačetom, oružjem kojim je izvršio gnusni napad na nedužne gradane”, naglasio je Nehamer.

On je preneo da su sprovedeni pretresi u oruženju napadaca, konkretno pretres 15 stanova, te da je uhapšeno više lica, prenosi Tanjug.

Saradnja sa policijom Severne Makedonije

SKOPLjE – Austrijska policija je preko Europola dostavila zahtev policiji u Severnoj Makedoniji za saradnju i informacije u vezi terorističkog napada u Beču u kojem je jedan od napadača poreklom iz Tetova, saopštio je MUP, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs