Terorista iz Beča obučavan u kampu u Severnoj Makedoniji?

Atentator Kujtim Fejzulaj (20), koji je u ponedeljak uveče u Beču u terorističkom napadu usmrtio četiri osobe, nije bio „vuk samotnjak”, već neko ko je bio tesno umrežen sa austrijskom islamističkom scenom, ističe bečki dnevnik „Esterajh”.

List navodi da je u fokusu istrage jedna džamija u 16. bečkom okrugu, koju si, kao i Fejzulaj, posećivali „poznati” islamisti kao što je u Siriji ubijeni austrijski džihadista Mohamed M, te Mirsad Omerović, osuđen na 20 godina zatvora zbog širenje mržnje, Austrijanac albanskog porekla Lorenc K. koji je kao maloletnik planirao terorističke napade u Beču i koji se nalazi u pritvoru.

Omerović je, upravo u toj džamiji, regrutovao borce za Islamsku državu, tvrde mediji. Dnevnik se poziva na dosije Fejzulaja, koji je bio osuđen na 22 meseca zatvora zbog terorističkog udruživanja, a pušten je prevremeno iz zatvora jer je izigrao vlasti uverivši ih da se deradikalizovao.
 

U tom dosijeju se navodi da je mladić odgojen po islamskoj veri, i da je postao „salafističko džihadistički pristalica političkog takfirizma”. Dodaje se da to znači da je odobravao nasilje kao put za nametanje „ispravnog puta”.

Fezjluj je, zajedno sa jednim prijateljem, pokušao da ode u džihad u Siriju, ali u tome nije uspeo, već su ga uhapsile turske vlasti, koje su ga izručile Austriji, gde je odgovarao pred sudom.

Tokom istrage, nakon njegovog terorističkog napada, policija je u više gradova Austrije uhapsila 14 lica, koja su imala vezu sa Fejzulajem, za koje se smatra da bi mogli biti saučesnici. Takođe i u Švajcarskoj uhapšena su dva lica koja su imala kontakt sa njim.

Sada policija treba da reši i ko je obučio Fejzulaja da upotrebljava oružje, a tu postoje tragovi koji vode u Nemačku, odnosno jednog kampa za obuku terorista u Severnoj Makedoniji, gde je često putovao.

Atentat je izvršio automatskom puškom iz proizvodnje fabrike naroužanja „Zastava”. Policija sada istražuje kako je dospeo do oružja i municije, prenosi Tanjug.

Fejzulaj živeo od državne pomoći

Terorista Kujtim Fejzulaj, koji je svojim napadom u ponedeljak u centru Beča usmrtio četiri osobe, živeo je od državne pomoći.

Pošto je prevremeno otpušten iz pritvora, gde je trebalo da „odleži” 22 meseca kazne izrečene zbog terorističkog udruživanja, dvadesetogodišnjak albanske nacionalnosti, koji je imao austrijski i makedonski pasoš, živeo je na teret države Austrije.

On se, po izlasku iz zatvora, prijavio Servisu za zapošljavanje (AMS), koju mu je ponudio kurs za orijentaciju na tržištu rada, koji je i apsolvirao sredinom aprila.

Na kursu, kako se ističe, bio je potpuno neupadljiv i niko nije primetio njegovu radikalizaciju.

Od maja je dobijao socijalnu pomoć u visini od 917,35 evra i uz to živeo je u jeftinom socijalnom stanu u 22. bečkom okrugu.

Niko od komšija ili osoba koje su sa njim bile na kursu nije primetio da ima radikalne islamističke stavove, koje je iznosio, kako se sada ispostavilo u krugu svojih „prijatelja” pri jednoj džamiji u kojoj su se mnogi austrijski islamisti radikalizovali, prenosi Tanjug.

Ko su nastradali u Beču

Austrijska policija ispravila je svoje podatke o žrtvama terorističkog napada u Beču, navodeći da su nastradali četvoro austrijskih državljana i jedna Nemica. Prethodno je bilo reči da je napadač ubio i jednog „zemljaka”, odnosno 21-ogodisnjeg Makedonca.

Međutim, policija je ispravila taj podatak i navela da se radi o Austrijancu, koji je ubijen na uglu Flajšmarkt/Bauernmarkt. Takođe je ubijen jedan 29-ogodišnji Austrijanac ispred jednog lokala brze hrane na Švedenplacu, te 44-ogodišnja Austrijanka koja je podlegla povredama u bolnici.

Što se 24-ogodišnje Nemice tiče, ona je bila konobarica koja je studirala primenjenu umetnost u Beču i ubijena je ispred lokala na trgu Ruprehtsplac. Kada je reč o 22 povređenih, oni su u starosti između 18 i 55 godina, a od njih 13 je zadobilo povrede od metka, među njima i jedan policajac.

Među njima je sedam žena – jedna 18-godišnja državljanka Švajcarske i Nemačke, jedna 29-ogodišnja Bosanka, tri Austrijanke u starosti od 30, 33, i 43 godine, jedna 34-ogodišnja Slovakinja i jedna 36-ogodišnja Kineskinja.

Među povređenim muškarcima je deset Austrijanaca starosti između 21 i 55 godina, te jedan 25-ogodišnji Luksemburžanin, jedan 26-ogodišnji Avganistanac, jedan 34-ogodišnji Slovak, te tri Nemaca u starosti od 24, 28 i 31 godine, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs