Tifo football: Zašto će trećina srpskih klubova nestati?

Tifo fudbal objavio je interesantan materijal koji je poslao upozorenje srpskom fudbalu.

Na samom startu videa spomenuti su Jugoslavija i BSK koji bili najjači klubovi u domaćem fudbalu pre pojave Partizana i Crvene zvezde, koji imaju apsolutnu dominaciju.

Jedini tim koji je uspeo da im stane na put bio je FK Obilić, koji je postao šampion u sezoni 1997/98, a šta se dešava sa ostalim klubovima?

Priča počinje sa OFK Beogradom, klubom koji služi kao upozorenje evropskom fudbalu, jer je zahvaljujući krizi, lošem rukovodstvu i ostalim promenama tržišta trenutno u trećoj ligi i u ne baš najboljoj situaciji.

Napomenuto je da je OFK Beograd naslednik BSK sa početka teksta, a da je Crvena zvezda naslednik Jugoslavije i da je lako moglo da se desi da “večiti derbi” igraju ova dva tima.

Ako ne računamo Partizan i Crvenu zvezdu, srpski fudbal se svodi na puko preživljavanje i život od prodaje igrača, a verovali ili ne, Srbija je protekle godine bila šesta na listi po broju fudbalera koji su njenu zemlju napustili – čak 521.

“Igramo na ivici. Mnogi evropski klubovi su na ivici. Predviđam da će 30 odsto srpskih klubova nestati u naredne dve godine”, rekao je direktor OFK Beograda Vladimir Simović autoru filma.

Budžet kluba uglavnom ide na održavanje stadiona i omladinsku školu, a poslednji put kada je OFK Beograd zaradio od nekog transfera bilo je to kada je Duško Tošić iz Bešiktaša otišao u Gvangžu.

Podsetili su i da su Aleksandar Kolarov i Branislav Ivanović takođe bili članovi OFK Beograda, a i da je nedavno preminuli Ilija Petković krenuo u misiju spašavanja OFK Beograda.

Izvor: b92.net