Tihanovska poziva evropske lidere da ne priznaju izbore

Lideri Evropske unije spremni su da uvedu oštrije sankcije Belorusiji na današnjem vanrednom onlajn samitu, posvećenom krizi u toj zemlji, izjavio je evropski komesar za industriju Tijeri Breton. 

Breton je za radio Evropa 1 rekao da je jasno da ishod predsedničkih izbora u Belorusiji nije u skladu sa željom naroda.

“Bilo je neprihvatljivog nasilja, a vladavina prava nije poštovana. Sankcije su već preduzete i bez sumnje će popodne biti pojačane”, naveo je Breton, a prenosi Rojters.

On je dodao i da će EU, nakon vojnog puča u Maliju, insistirati na demokratskom procesu kojim se poštuje ustav i poručio da izbori moraju da se održe u razumnom vremenskom roku, prenosi Tanjug.

Masovni protesti opozicije počeli su širom Belorusije 9. avgusta posle predsedničkih izbora, na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko. Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Tihanovska poziva Evropu da ne prizna izbore

Bivša kandidatkinja za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska pozvala je evropske lidere da ne priznaju ishod predsedničkih izbora u toj zemlji, održanih 9. avgusta, na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko.

“Pozivam vas da ne priznate ove lažne izbore”, navela je Tihanovska, obraćanjući se Evropskom savetu na engleskom jeziku na snimku koji je objavljen na Jutjubu.

Ona je dodala da je inicirala formiranje Nacionalnog koordinacionog saveta Belorusije kako bi olakšala mirnu tranziciju vlasti u Belorusiji, prenosi Tas.

Tihanovska je rekla da će to telo odmah pozvati na održavanje novih, kako je navela, fer i demokratskih predsedničkih izbora pod međunarodnim nadzorom.

Ona je pozvala evropske lidere da poštuju principe međunarodnog prava, suverenitet Belorusije i izbor naroda Belorusije.

Tihanovska se trenutno nalazi u Litvaniji, a njeno obraćanje objavljeno je uoči hitnog samita EU o situaciji u Belorusiji, koji bi trebalo da se održi danas u vidu video-konferencije.

Nacionalni koordinacioni savet, u kojem je okupljeno oko 70 opozicionara, uspostavljen je u utorak.

Njegov glavni cilj je da olakša mirnu tranziciju vlasti u Belorusiji.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odbacio je formiranje tog saveta kao pokušaj preuzimanja vlasti. Protesti u Minsku ne jenjavaju. Protestima u Belorusiji se priključilo nekoliko hiljada radnika u fabrikama, tražeći od Lukašenka da podnese ostavku uz poruke da su izbori pokradeni.

Belorusija je održala predsedničke izbore 9. avgusta, a prema konačnim rezultatima beloruske Centralne izborne komisije 14. augusta sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko dobio je 80,1 odsto glasova.

Odmah po objavljivanju prvih rezultata usledili su višednevni nemiri širom zemlje, a na demonstracijama je poginuo jedan čovek.

U prvim danima protesta demonstranti su se sukobili sa policijom i tada je 6.000 ljudi privedeno, a desetine građana i policajaca su povređene.

Izvor: Vijesti.me