Tihanovskaja: U toku je mirna revolucija u Belorusiji

Beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovskaja izjavila je da je u toku „mirna revolucija” u Belorusiji gde danima traju protesti zbog spornih predsedničkih izbora, javlja AFP.

„Mi smo sada većina. U toku je mirna revolucija. To nije geopolitička revolucija… to je demokratska revolucija”, rekla je u video obraćanju evropskim poslanicima beloruska opozicionarka i odbacila kvalifikacije da su protesti „proruski” ili „antiruski”.

„Moja zemlja je u krizi”, istakla je Tihanovskaja, navodeći brojna hapšenja, nestanke i smrt demonstranata „usred Evrope”. Ona je poručila da „pokušaji represije” nisu „odvratili, već samo učvrstili odlučnost naroda”.

Oko 100.000 ljudi je u nedelju protestovalo ulicama Minska kao i 16. avgusta, zahtevajući odlazak predsednika Aleksandra Lukašenka koji je 9. avgusta izabran po šesti put.

„Naši zahtevi su jednostavni: slobodni i pravedni izbori”, rekla je Tihanovskaja i ponovila spremnost na „pregovore sa vlastima” i na „posredovanje međunarodnih organizacija”, insistirajući na poštovanju „suvereniteta Belorusije”.

Kao simbol pritisaka vlasti na pokret protesta, dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksejevič pozvana je na saslušanje kao članica opozicionog Koordinacionog saveta. Vlasti su otvorile istragu o tom savetu koji optužuju za ugrožavanje nacionalne bezbednosti, prenosi Beta.

Izvor: politika.rs