“TikTok” između Trampa i “Majkrosofta”

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da razmatra nekoliko alternativa za aplikaciju “TikTok” kineske firme “Bajt dens”, uključujući i mogućnost zabrane. Sa druge strane tehnološki gigant “Majkrosoft” saopštava da je u pregovorima oko kupovine kompanije u čijem je vlasništvu aplikacija.

“Gledamo u TikTok. Možda ćemo zabraniti TikTok. Možda uradimo neke druge stvari “, rekao je Trump novinarima dok je odlazio na Floridu.

Navodi da postoji nekoliko opcija.

“Ali mnogo stvari se dešava. Dakle, videćemo šta se dešava “, rekao je Tramp.

Ljudi koji su upoznati sa situacijom rekli su da se SAD pripremaju za određene mere protiv “TikToka” usred zabrinutosti zbog sigurnosti ličnih podataka prikupljenih od strane popularne aplikacije za deljenje video-sadržaja.

Sa druge strane, prema pisanju Njujork tajmsa, kompanija “Majkrosoft” je u navodnim pregovorima oko kupovine “TikToka”.

Prema pisanju tog lista, nije jasno dokle su stigli pregovori “Majkrosofta” i “Bajt densa”, ali promena vlasništva je ključna za “TikTok”, budući da je SAD jedno od glavnih tržišta na kome funkcioniše aplikacija.

“Bajt dens” je razmatrao i druge scenarije za prodaju vlasništva američkim investitorima. Vrednost aplikacije procenjena je na 100 milijardi dolara. 

Izvor: rta.rs/Rojters