„TikTok” tuži Trampa zbog zabrane aplikacije

Kineska kompanija „BajtDens”, vlasnik video-aplikacije „TikTok”, tužiće administraciju predsednika SAD Donalda Trampa zbog nastojanja da zabrani popularnu aplikaciju zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Kineska kompanija tvrdi da ne predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i da američka vlada nastavlja sa „predsedničkom antikineskom političkom kampanjom”, prenosi AP.

Kompanija je saopštila da vlada SAD deluje bez dokaza i podnela je tužbu saveznom sudu u Kaliforniji protiv Ministarstva za trgovinu, predsednika Donalda Trampa i ministra trgovine Vilbur Rosa, rekavši da nastoji da sprečiti vladu da zabrani „TikTok” .

Tramp je u avgustu izdao dve naredbe, podseća agencija. Najpre je 6. avgusta uveo veliku, ali neodređenu zabranu bilo kakve „transakcije” sa „BajtDensom”, što stupa na snagu 20. septembra. Nedelju dana kasnije naredio je kompaniji da proda imovinu „TikToka” koja se nalazi u SAD u roku od 90 dana.

Inače, tužba „TikToka” se ne odnosi na nalog za prodaju, prenosi Tanjug.

Vlasnik aplikacije je u svojoj žalbi naveo da iako puni opseg naloga za zabranu 6. avgusta ostaje nejasan dok ga odeljenje za trgovinu ne ispuni, nalog i dalje predstavlja „egzistencijalnu pretnju za američko poslovanje ‘TikToka’”.

Izvor: politika.rs