Tramp demokratama: Impičment je objava rata američkoj demokratiji

Američki predsednik Donald Tramp oštro je upozorio demokrate u Kongresu da će ako budu nastavili proces njegovog opoziva time “objaviti rat američkoj demokratiji”.

Donald Tramp je u pismu predsednici Predstavničkog doma Američkog Kongresa Nensi Pelosi pokušaje impičmenta okarakterisao kao “nelegalni jednostrani državni udar”.

Tramp je optužbe izneo dan pre moguće rasprave u Predstavničkom domu o njegovom opozivu.

Predstavnički dom Američkog kongresa glasa o svakom članu dokumenta o postupku opoziva. Ti članovi pojedinačno predstavljaju neku vrstu tačaka optužnice, ili radije izjavu o kršenju Ustava. Za usvajanje opoziva potrebna je većina glasova u Predstavničkom domu i ukoliko bilo koja tačka bude usvojena, predsednik je opozvan.

Postupak se zatim seli u Senat, koji se za ovu priliku pretvara u porotu od 100 članova. Predstavnički dom postavlja “menadžere” koji imaju ulogu tužilaca i predstavljaju razloge zbog kojih predsednika valja opozvati. Ukoliko predsednik završi pred sudom, postupku predsedava predsedavajući Vrhovnog suda.

Da bi predsednik bio optužen, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu. Ukoliko se to zaista i dogodi, predsjednik po automatizmu gubi funkciju.

Izvor: vijesti.me