Tramp dovodi u pitanje umešanost Rusije u sajber napad, Pompeo optužuje Moskvu

Predsednik Donald Tramp, u prvom komentaru rasprostranjenih hakerskih upada u vladine agencije, pokušao je da umanji ozbiljnost i posledice sajber napada na SAD.

Tramp je na Tviteru sugerisao i da je Kina, a ne Rusija, odgovorna za napad za koji je američka agencija za sajber bezbednost ocenila da predstavlja “ozbiljnu” opasnost po vladinu i privatne mreže.

“Sajber napad je daleko veći u medijima koji prenose lažne vesti nego u stvarnosti. U potpunosti sam informisan i sve je pod kontrolom. Rusija, Rusija, Rusija – to se prioritetno izgovara kada se bilo što dogodi zato što su slabi mediji, uglavnom iz finansijskih razloga, prestrašeni da razmatraju mogućnost da ti to mogla da bude Kina”, tvitovao je Tramp.

Nema dokaza koji bi sugerisali da je to slučaj, navodi AP.

Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove u Predstavničkom domu, demokrata Adam Šif, oštro je reagovao na Trampov tvit.

“Još jedan dan, još jedna skandalozna izdaja naše nacionalne bezbednosti od strane ovog predsednika. Još jedan nepošten tvit koji zvuči kao da je mogao da ga napiše Kremlj“, tvitovao je Šif.​

Američki državni sekretar Majk Pompeo prethodno je rekao da je “prilično jasno” da je Rusija odgovorna za najozbiljniji sajber napad na Sjedinjene Države. Pompeo je prvi zvaničnik američke administracije koji je javno povezao Kremlj sa hakerskim upadima.

Još nije poznato šta su hakeri tražili, ali eksperti navode da bi to mogle da budu nuklearne tajne, planovi za napredno oružje, istraživanje povezano sa vakcinom protiv Kovida 19 i informacije za dosijea o ključnim vladinim i ekonomskim liderima.

“I dalje pokušavamo da tačno utvrdimo o čemu je reč i siguran sam da će neke informacije ostati poverljive. Međutim, dovoljno je reći da je postojao značajni napor da se iskoristi softver treće strane da bi se u suštini ubacio kod u sisteme američke vlade, privatnih kompanija, kao i vlada širom sveta. To je veoma značajan napor i sada je prilično jasno da su Rusi bili umešani u tu aktivnost”, rekao je Pompeo u petak u intervjuu za radijski program voditelja Marka Levina.

Rusija je odbacila optužbe da je odgovorna za hakerske napade.

Zamenik portparola Bele kuće Brajan Morgenstern rekao je u petak novinarima da savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan ponekad ima više sastanaka dnevno sa FBI, Sekretarijatom za unutrašnju bezbednost i obaveštajnim službama na kojima se razmatraju načini za ublažavanje posledica napada.

Demokratski lideri četiri odbora u Predstavničkom domu, koje je administracija informisala o hakerskim upadima, naveli su u saopštenju da “ima više pitanja nego odgovora”.

“Zvaničnici administracije nisu bili spremni da nas informišu o punom obimu upada i identitetima žrtava”, istakli su u saopštenju.

Pompeo je u intervjuu rekao da je Rusija na spisku onih “koji žele da podriju naš način života, našu republiku i osnovne demokratske principe”.

“Gledate vesti dana o njihovim potezima u sajber prostoru. To gledamo već duže vreme gde oni, koristeći disproporcionalne kapacitete, pokušavaju da zauzmu poziciju zahvaljujući kojoj bi mogli da nateraju SAD da snosi određene posledice”, istakao je američki državni sekretar.

Obim hakerskih napada je bez presedana: 18.000 organizacija je od marta do juna pogođeno štetnim kodom koji je ubačen u popularni softver za ažuriranje mreža kompanije “SolarWinds” iz Ostina, u Teksasu. Klijenti te kompanije su vodeća američka preduzeća i vladine agencije.

Biće potrebni meseci da se hakeri izbace iz mreža američke vlade, koje pretražuju još od marta. Eksperti ocenjuju da nema dovoljno iskusnih timova koji bi mogli da identifikuju sve sisteme u vladi i privatnom sektoru koji su možda hakovani.

“FireEye”, kompanija za sajber bezbednost koja je otkrila upad u američke agencija i sama bila hakovana, već je identifikovala desetine žrtava hakerskih napada i pokušava da utvrdi još.

Mnogi vladini službenici – i drugi u privatnom sektoru – moraju da rade pod pretpostavkom da su kompjuterske mreže preplavljene špijunima, a agencije će biti više sklone tome da osetljiv vladin posao obavljaju na šifrovanim aplikacijama za pametne telefone, kao što su Signa i WhatsApp, prenosi AP.

Izvor: glas amerike