Tramp i Putin razgovarali o koronavirusu, cenama nafte i kontroli naoružanja

Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, razgovarali su danas telefonom o napretku u borbi protiv koronavirusa, cenama nafte i kontroli naoružanja, saopštili su Bela kuća i Kremlj.

Kremlj je naveo da su dva lidera razmenila čestitke uoči 75. godišnjice pobede saveznika nad nacistima u Drugom svetskom ratu, ističući “istorijski značaj savezništva dva naroda koji im je omogućio da poraze zajedničkog neprijatelja”.

Ako Rusija i SAD budu sledili duh iz vremena ratnog savezništva, mogli bi da ostvare uspjeh u suočavanju s pitanjima kao što su obezbeđivanje strateške stabilnosti, borba protiv terorizma, rešavanje regionalnih sukoba i borba protiv epidemija, naveo je Kremlj.

Bela kuća je saopštila da su razgovarali o “napretku ka pobedi nad pandemijom koronavirusa” i da je Tramp ponovio da su SAD “spremne da pruže pomoć bilo kojoj zemlji kojoj je potrebna, uključujući Rusiju”. Kremlj nije naveo da li je Putin prihvatio tu ponudu.

Rusija je prošlog meseca poslala u SAD paket medicinske opreme.

Kremlj je naveo da su Tramp i Putin razgovarali i o situaciji na svetskom tržištu nafte i ukazao na pozitivan uticaj sporazuma članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugih proizvođača tog energenta, postignut zahvaljujući zajedničkim naporima predsednika SAD i Rusije.

Povodom kontrole naoružanja, “Tramp je potvrdio da su SAD posvećene efikasnoj kontroli naoružanja koja ne uključuje samo Rusiju, nego i Kinu i da iščekuju razgovore u cilju izbegavanja skupe trke u naoružanju”, dodala je Bela kuća.

Jedini sporazum SAD i Rusije o kontroli nuklearnog naoružanja koji je još na snazi je Novi START (Pakt o smanjenju strateškog naoružanja), koji ističe u februaru 2021. godine.

Na osnovu sporazuma Novi START, koji su 2010. potpisali tadašnji predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, obe zemlje smeju da imaju najviše 1.550 razmeštenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmeštenih raketa i bombardera.

Rusija je ranije ponudila da bude produženo važenje sporazuma Novi START, dok se Trampova administracija zalaže za novi pakt u kojem bi bila i Kina.

Moskva tu ideju opisuje kao nerealnu, pošto Peking odbija da pregovara o bilo kojem sporazumu koji bi doveo do smanjenja njenog nuklearnog arsenala, znatno manjeg od američkog i ruskog.

Izvor: vijesti.me