Tramp krivi Iran za upad demonstranata u američku amasadu

Predsednik SAD Donald Tramp optužio je Iran da je kriv za upad iračkih demonstranata u kompleks američke ambasade u Bagdadu i pozvao iračke vlasti da zaštite ambasadu.

“Iran je ubio američkog vojnog snabdevača, i ubio mnoge. Mi smo odgovorili snažno i uvek ćemo tako uraditi. Sada Iran organizuje napad na američku ambasadu u Iraku, i oni će se u potpunosti smatrati odgovornim”, napisao je Tramp u Tviter poruci.

On je dodao da SAD “očekuju od Iraka da upotrebi svoje snage da zaštiti ambasadu”.

Tramp je poslao Tviter poruku sa svog imanja u Palm Biču na Floridi gde je na odmoru. Ova Tviter poruka je prvi njegov komentar na američke vazdušne napadu u Iraku i Siriji tokom vikenda.

Američka vojska izvela je napad u nedelju protiv oružane grupe Kataeb Hezbolah u znak odmazde za ubistvo jednog američkog vojnog snabdevača prošle nedelje u raketnom napadu na iračku vojnu bazu.

Desetine pripadnika iračke šiitske paravojne grupe i njihovih pristalica upalo je danas u kompleks američke ambasade u Bagdadu, besni zbog američkih vazdušnih udara na proiransku miliciju, provalili su kroz glavni ulaz i zapalili prostor za prijem, što je izazvalo upotrebu suzavca i šok bombi.

Prethodno su stotine demonstranata krenuli ka američkoj ambasadi u Bagdadu posle sahrane 25 pripadnika proiranske šiitske oružane grupe, ubijenih u američkom vazdušnom udaru u nedelju. Kad su stigli do ambasade lomili su bezbednosne kamere na zidu oko zgrade, rukama i nogama napadali na glavnu kapiju i zapalili tri prazne prikolice koju koriste čuvari.

Nema izveštaja o nastradalim, ali ovaj upad bez presedana je jedan od najgorih napada na ambasadu u poslednje vreme.

Irački premijer u ostavci Adel Abdel Mahdi pozvao je danas stotine pristalica proiranske paravojne grupe koji su napali američku ambasadu u Bagdadu da se povuku dalje od te zgrade.”Iračke snage oštro zabranjuju svaki napad na neko diplomatsko predstavništvo”, upozorio je Adel Abdel Mahdi dva sata posle početka napada na ambasadu SAD, prenosi Frans pres.

Ovi događaju predstavljaju veliko pogoršanje u iračko-američkim odnosima što bi dalje moglo da podrije američki uticaj u regionu i da oslabi moć Vašingtona u njegovoj kampanji maksimalnog pritiska na Iran.

Irak se dugo bori da uravnoteži svoje veze sa SAD-om i Iranom, saveznicima iračke vlade. Ali ljuta reakcija iračke vlade na američke vazdušne udare i, kako izgleda, odluka da ne spreči demonstrante da stignu do ambasade, znak su naglog pogoršanja američko-iračkih odnosa, navodi AP.

Iračke bezbednosne snage nisu se potrudile da zaustave demonstrante dok su marširali ka teško obezbeđenoj Zelenoj zoni, gde je ambasada, posle sahrane ubijenih pripadnika paravojne grupe u američkim vazdušnim udarima.

Izvor: N1/Beta