Tramp obećao pristalicama pomilovanje za upad u Kongres, ako ponovo bude predsednik

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp je obećao da će, ako se vrati u Belu kuću, pomilovati svoje pristalice koje su učestvovale u upadu na Kapitol prošle godine.

“Ako se kandidujem i ako pobedim, pošteno ćemo se odnositi prema tim ljudima”, rekao je Tramp u subotu uveče na mitingu u Teksasu, a javlja AP.

Ako to bude zahtijevalo pomilovanje, kako je naveo Tramp, učesnici događaja od 6. januara biće pomilovani jer se prema njima, kako je ocijenio, nepravedno postupa.

Više od 700 ljudi je uhapšeno i optuženo u vezi sa neredima koji su kulminirali upadom u Kongres pristalica odlazećeg predsjednika Trampa u januaru 2021.

Tokom četvoročasovne okupacije Kongresa od Trampovih pristalica, praćene njihovim sukobima sa policijom, život je izgubilo pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na mitingu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na izborima i pozivanjem pristalica da se “pakleno bore” protiv izbornih rezultata i da idu do parlamenta na Kapitol hilu.

Izvor: vijesti.me