Tramp odlikovao Grenela zbog ekonomskog sporazuma Beograda i Prištine

Američki predsednik Donald Tramp odlikovao je specijalnog izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela Medaljom za nacionalnu bezbednost za, kako se navodi, izuzetan doprinos koji je omogućio potpisivanje istorijskog sporazuma o ekonomskim odnosima između dve strane.

U obrazloženju koje je objavio Grenel na svom nalogu na Instagramu, uz fotografije sa ceremonije odlikovanja, navodi se da je ovaj sporazum značajan korak ka izgradnji mirnije, sigurnije i prosperitetnije Evrope i da predstavlja najznačajniji diplomatski korak ka krajnjem cilju za više od 25 godina.

„Doprinos ambasadora Grenela u postizanju ovog istorijskog diplomatskog napretka u Srbiji i na Kosovu dovešće do svetlije budućnosti miliona ljudi”, dodaje se u obrazloženju, preneo je Tanjug.

Podseća se da su sporazumom Beograd i Priština obnovili direktne vazdušne, železničke i putne veze, kao i ključne infrastrukturne projekte potrebne za olakšavanje ekonomskog rasta i blagovremeni prevoz robe i ljudi.

Napominje se da je Grenel jedan od ključnih savetnika Trampa i da se izdvojio kao jedan od najboljih diplomata SAD i stručnjaka za nacionalnu bezbednost.

„Njegovi doprinosi postizanju mira i prosperiteta bili su revolucionarni i oni su zasluga njega samog i Sjedinjenih Američkih Država”, dodaje se u tekstu.

Grenel je naveo da je to za njega velika čast, posebno jer dolazi od predsednika Trampa koji je, kako je istakao, koristio diplomatiju da donese mir u svetu.

„On nije započeo nove ratove, doveo je američke vojnike kući, unapredio američku vojsku – i još potpisao mirovne sporazume”, napomenuo je Grenel na Instagramu.

Izvor: politika.rs