Tramp: Švedska plaća visoku cenu blagih mera, smrtnost dokaz

Predsednik Donald Trump danas je ocenio da porast broj umrih i obolelelih u Švedskoj pokazuje da ta zemlja “plačha veliku cenu” za svoju odluku da ne zatvori zemlju u borbi protiv koronavirusa.
U Švedsko, čija je strategija bila zansovana na ličnoj odogovornosti pojedinca – prema sebi, porodici, komsijama i sugrađanima, do danas je umrlo 2.586 ljudi, a zaraženo 21.911 što je mnogo više nego u susednim zemaljama pout Norveške gde je umlo 207, Finske 206 ili Danske 452.
Tramp je te brojke objavio na Tviteru kao bi činjenicu iskoristio da kaže da su SAD donele ispravnu odluku o uvođenju strogih mera, prenosi Njujork post.
Kritiku na račun zvaničnog Stokholma Tramp je uputio svega dan nakon što je rukovodstvo SZO pohvalilo švedski model borbe protiv pandemije i istaklo da bi druge zemlje mogle mnogo toga naučiti od te skandinavske zemlje.
Za razliku od mnogih nordijskih suseda i evropskih zemalja, švedska nije postavila stroga ograničenja za svoje građane i dozvolila je da mnoge kompanije, uključujuc´i restorane i frizerske salone, i škole ostanu otvorene.
Iz SZO hvale mere koje sprovela Švedska i navode da će one biti osnova ako želimo da postignemo novu normalnost, jer su se osnovli na partnersvo sa gradajnima odnsono na njihovu savest da se sami kontrolišu.
“Ako želimo da se vratimo životu bez izolacije, onda će Švedska, na mnogo načina, predstavljati model za budućnost. Imamo šta da naučimo od naših kolega iz Švedske”.
Predsednik SAD je pre 15 dana naložio administraciji da obustavi finansiranje SZO, zbog načina na koji je reagovala na pandemiju korona virusa.
Ssvedska ima 10 miliona stanovnika, na milion stanovnika smrtnost je 37 odsto, u poređenju sa Norveškom gde je 12 ili 4,5 u Finskoj.

Izvor: tanjug