Tramp u nizu tvitova odbio preimenovati vojne baze nazvane po vođama Konfederacije

Američki predsednik Donald Tramp u sredu je odbacio mogućnost preimenovanja američkih vojnih baza nazvanih po vođama Konfederacije iz građanskog rata 1860-ih, nakon poziva na takav potez zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

Dužnosnici su zadnjih dana govorili da je Pentagon, uključujući ministra obrane Marka Espera, otvoren za razgovor o preimenovanju vojnih baza nazvanih po vođama Konfederacije.

Deset baza nose ime vojnih vođa Konfederacije. Neke od njih su Fort Breg u Severnoj Karolini, jedna od najvećih baza u SAD-u te Fort Hud u Teksasu. Rasprave o njihovom preimenovanju pojavile su se kao način postizanja rasnog pomirenja.

U nizu tvitova, Tramp je napisao da su te baze postale deo “američke baštine”.

“SAD je obučavao i rasporedio naše HEROJE na tom blagoslovljenom tlu i dobio dva svetska rata. Zbog toga moja administracija neće uopće razmatrati preimenovanje tih veličanstvenih i legendarnih vojnih postrojenja”, tvitovao je Trump.

Južnjačke države su se 60-tih godina 19. veka odcepile od SAD-a i stvorile Konfederaciju kako bi zaštitile ropstvo. Severne države pobedile su Jug u građanskom ratu i povratile Uniju.

No, robovlasnička prošlost i dalje proganja Ameriku. U nedavnoj istoriji, izbile su kontroverze zbog simbola Konfederacije poput kipova njihovih vođa i bojnih zastava.

Oni koji su za njihovo uklanjanje tvrde da simbolizuju rasizam i opresiju, a drugi ih smatraju baštinom i ponosom Juga.

Sve te baze nalaze se u bivšim konfederacijskim državama, od Virdžinije do Teksasa. Mnoge su te države pomogle u izboru Trampa za predsednika 2016. godine, a on će opet računati na njih na izborima 3. novembra.

U tom kontekstu, glasnogovornica Bele kuće Kejli Makenani komentarisala je u sredu što je HBO Max povukao iz ponude film Prohujalo s vihorom i pitala “gde se povlači granica”.

“Trebaju li Džprdž Vašington i Tomas Džeferson biti izbrisani iz istorije”, upitala je, govoreći o prvom i trećem američkom predsedniku, koji su obojica bili robovlasnici.

Predsednica Zastupničkog doma Nensi Pelosi pozvala je u srijedu Kongres da hitno poduzme korake za uklanjanje kipova s Kapitola koji predstavljaju vođe i vojnike Konfederacije.

“Njihovi kipovi odaju počast mržnji, a ne baštini. Treba ih se ukloniti”, rekla je Pelosi.

Na Kapitolu se, među ostalima, nalaze kipovi generala Roberta Edvarda Lija i predsednika Konfederacije Džefersona Dejvisa.

Njen poziv dolazi u vreme kada se zemlja bori s protestima protiv rasizma i policijske brutalnosti, nakon što je policajac belac gotovo devet minuta kolenom pritiskao vrat Afroamerikancu Džprdžu Flojdu te ga usmrtio.

To je bilo poslednje od nekoliko ubistva crnaca koje su počinili američki beli policajci.

Američka mornarica u utorak je objavila da radi na tome da se zabrane vojne zastave Konfederacije na svim javnim mestima i na njihovim brodovima i avionima.

Izvor: jutarnji.hr