Tramp: Završavamo eru beskonačnih ratova, mi nismo svetski policajci

Zadatak američke vojske nije da izgrađuje druge države, već da snažno brani našu zemlju od spoljnih neprijatelja, poručio je predsednik SAD Donald Tramp, obraćajući se diplomcima vojne akademije Vest Point.

Na taj način je, bez spominjanja, aktuelizovao svoju poruku iz predizborne kampanje pre četiri godine “Amerika na prvom mestu”, i odgovorio svima koji su ga kritikovali zbog odluke da iz Nemačke povuče skoro 10.000 vojnika.

“Završavamo eru beskonačnih ratova. Nije dužnost američkih vojnika da rešavaju stare sukobe u dalekim državama za čija imena mnogi Amerikanci nikada nisu čuli. Mi nismo svetski policajci, ali svi naši protivnici treba da znaju da nikada nećemo oklevati da delujemo kada su naši ljudi ugroženi”, rekao je Tramp, prenosi AP.

Američki predsednik je istakao da je državi sada najpotrebnije jedinstvo, a nove oficire je podsetio da nikada ne smeju da zaborave da su se njihovi slavni prethodnici borili “u krvamom ratu za ukidanje zla koje se zvalo ropstvo”.

“To je naša istorija i svako od vas mora da bude svestan tog nasleđa. To nikada ne smete da zaboravite”, poručio je Tramp.

Posredno se osvrnuvši na aktuelna dešavanja u Americi, Tramp je ukazao na jedinstvo klase koja je danas proslavila kraj školovanja.

“Ujedinjeni ste uprkos tome što se stigli iz sela i gradova, što pripadate raznim rasama, religijama i uverenjima. Kada ste došli u ovu proslavljenu akademiju postali ste deo jednog tima i zajedničke porodice koja ponosno služi jedinstvenoj američkoj naciji”, kazao je Tramp.

Zbog restriktivnih mera donetih u cilju sprečavanja širenja kovida-19, promociji nove klase diplomaca Vest Pointa ove godine nisu prisustvovali njihovi roditelji, rođaci i prijatelji.

Izvor: vijesti.me