Trampov savetnik: NATO-u ne treba sukob s Rusijom zbog Ukrajine

NATO za sada nije zainteresovan za prijem Ukrajine u svoje redove, jer ne želi da ulazi u direktan sukob s Rusijom, izjavio je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen.

Na forumu o bezbednosti u kanadskom Halifaksu, O’Brajena su pitali da li bi NATO trebalo aktivnije da štiti Ukrajinu od “ruske agresije”.

“Što se tiče NATO-a i Ukrajine, ne mislim da je to sada na dnevnom redu. Rusija je faktički u sukobu s Ukrajinom. Ne mislim da bi za NATO u celini bilo privlačno da primi Ukrajinu i da stupi u direktan sukob s Rusijom”, rekao je savetnik američkog predsednika.

On je dodao da Zapad ne želi sukob s Rusijom i da je NATO i stvoren da ne bi dozvolio takav sukob, prenosi agencija Tanjug.

O’Brajen je, istovremeno, potvrdio da će SAD i dalje podržavati Ukrajinu u njenom suprotstavljanju Rusiji.

Govoreći o prisustvu američke vojske u Siriji, on je rekao da sumnja u to da su sirijske vlasti spremne da štite naftna izvorišta iza Eufrata od Islamske države.

“SAD su tamo zato što ne žele da se ta naftna izvorišta vrate u ruke Islamske države. Poslednji put kada su sirijske vlasti imale kontrolu nad tim izvorištima, ID je uspio da ih preotme za oko 15 minuta”, rekao je O’Brajen.

On je dodao da su relativno mali prihodi od nafte koja se dobija u toj oblasti Sirije i da oni ne idu SAD, nego sirijskim Kurdima za finansiranje rešavanje problema izbeglica i nastavljanje borbe protiv ID.

Izvor: Vijesti.me