Trampov savetnik za Evropu i Rusiju pod bezbednosnom istragom

Savetnik Bele kuće za pitanja Evrope i Rusije, Endru Pik, poslat je na takozvano administrativno odsustvo, dok se ne sprovede bezbednosna istraga.

Pik je u petak ispraćen iz kruga Bele kuće, navodi jedan od dva neimenovana izvora upoznata s njegovim odlaskom, prenosi Euronews.

Savet za nacionalnu bezbednost, koji se bavi pitanjima spoljne politike u Beloj kući, saopštio je tim povodom da “neće diskutovati o kadrovskim stvarima”.

Pik, bivši zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Irak i Iran, na toj funkciji je od novembra, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, dva njegova prethodnika na tom položaju – Tim Morison i Fiona Hil – svedočili su u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa.

Pre nego što se pridružio Stejt departmentu, bio je stipendista Klements centra na nacionalnu bezbednost na Univerzitetu u Teksasu.

Diplomirao je na Univerzitetu Prinston 2003. godine, odbranio master na Harvard Kenedi školi 2005. i stekao doktorat iz međunarodnih odnosa u “Džons Hopkins” školi naprednih međunarodnih studija.

Pik je bio obaveštajni oficir američke vojske u Avganistanu, gde je savetovao sada penzionisanog generala Marinskog korpusa, Džona Alena.

Izvor: vijesti.me