Trese se češka vlada

Opozicija optužuje ministra unutrašnjih poslova da je nameravao da se nagodi s Moskvom u vezi sa eksplozijom u skladištu oružja, u zamenu za milion doza „sputnjika V”

Zbog zaoštravanja diplomatskih odnosa s Rusijom u Češkoj je na pragu politička kriza koja bi mogla da dovede do ostavke ministara i podele u vlasti. U kontradiktornim vestima povodom eksplozije u skladištu Vrbjetice, za koje vlada tvrdi da su je izazvala dva ruska obaveštajca, dok predsednik Miloš Zeman smatra da je to samo jedna od verzija i da u obaveštajnim izveštajima ništa ne ukazuje na „ruski trag” – pojavljuju se novi momenti.

Glavni tužilac Pavel Zeman najavio je da se ne bi smela isključiti mogućnost da slučaj „Vrbjetice” bude obustavljen ukoliko ne bude moguće saslušati osumnjičene ili obezbediti njihovo prisustvo. Osumnjičeni u ovom slučaju Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov sigurno neće biti izručeni Češkoj, kao što nisu bili izručeni ni Londonu, koji je za njima raspisao poternicu zbog trovanja „novičokom” Sergeja i Julije Skripalj. Obustavljanje ovog slučaja značilo bi da „padaju u vodu” optužbe na račun Rusije, a samim tim bi proterivanje diplomata ostalo bez pokrića.

Međutim, eksplozija u skladištu oružja i municije, koja se dogodila u jesen 2014. godine, izazvala je poslednjih dana još jedan politički potres. Opozicija u Češkoj pozvala je zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova Jana Hamačeka da podnese ostavku pošto su se pojavili napisi u češkoj štampi da je nameravao da se dogovori s Moskvom pre iznošenja zvaničnih optužbi optužbi na njen račun. List „Seznam spravi”, pozivajući se na neimenovane visokopozicionirane izvore, objavio je da je Hamaček planirao da poseti Rusiju sredinom aprila i da se dogovori s Moskvom da Prag ne saopštava ništa o incidentu u selu Vrbjetice u zamenu za moguće održavanje rusko-američkog samita u prestonici Češke, kao i za besplatnu vakcinu „sputnjik V”.

Hamačekova poseta bila je najavljena za ponedeljak, 19. april, a premijer Andrej Babiš je objavio vest o umešanosti Rusije dva dana ranije, u subotu. Poseta ministra nije realizovana, a Kremlj je upozorio da su optužbe lansirane samo dva sata pošto je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko objavio da su pripremani atentat na njega i promena vlasti koju su podržale američke obaveštajne službe.

Ministar Hamaček, koji je u tom trenutku obavljao i dužnost ministra spoljnih poslova, nekoliko dana kasnije oslobođen je vršenja dužnosti šefa diplomatije i na to mesto je imenovan Jakub Kulhanek. Hamaček je demantovao navode tog medija i odbacio optužbe iz članka.

Ali lider vodeće opozicione Građanske demokratske partije Jan Fijala tvrdi da je potpredsednik češke vlade hteo da „ugrozi” bezbednost zemlje, njen kredibilitet i da se spusti na nivo „takvih odvratnih pregovora”. „Češka nije na prodaju! Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček ozbiljno se sumnjiči da je hteo da proda našu nacionalnu bezbednost za milion doza vakcine koja nije odobrena u Evropskoj uniji. On smesta mora da podnese ostavku”, napisao je Fijala na „Tviteru”.

„Sputnjik” je preneo da je sličan stav izneo i lider hrišćanskih demokrata Marijan Jurečka, koji je naveo da „razuman političar ne može ozbiljno da razmišlja ako ne napusti politiku”. Istovremeno, češki premijer Andrej Babiš rekao je da je o „nameri Hamačeka da poseti Moskvu” saznao iz medija. Opozicija traži i ostavku ministarke pravde Marije Benešove, koja je iznela stav da postoji više od dve verzije događaja. Benešova je prošle sedmice rekla da je bila prisutna na sastanku vlade kad se razgovaralo o eksploziji u Vrbjetici. Tada je iznela stav sličan stavu predsednika republike i naglasila da je videla samo kontraobaveštajnu belešku i da niko nema pristup „živim” materijalima istrage.

Jedinstvo češke vlasti, koje je vladalo u ovom slučaju, narušeno je pošto je predsednik Miloš Zeman u televizijskom obraćanju naveo da je eksploziju mogla da izazove ljudska greška i pozvao vlasti da istraže tu opciju. Ministarka pravde iznela je tezu da postoji i treća verzija događaja, dok premijer Andrej Babiš insistira da postoji samo jedna. „Od početka tvrdim da istraga ima samo jednu verziju događaja i da se ne sme isključiti mogućnost da se krivični postupak završi odlaganjem ukoliko ne budemo u mogućnosti da saslušamo obojicu osumnjičenih ili da osiguramo njihovo prisustvo. Takva je zakonska procedura”, rekao je tužilac. Očigledno je da u češkoj vladi ne postoji poverenje u zvaničnu priču, što dovodi u pitanje same odluke o ključnim spoljnopolitičkim pitanjima.

Izvor: politika.rs/biljana mitrinovic