Tri dara prirode koji deluju poput antibiotika osim belog luka

Antibiotska dejstva belog luka poznata su od davnina, a pored njega, postoji još prirodnih lekova koji pomažu kod raznih bolesti poput prehlade, gripa, zubobolje, raznih respiratornih infekcija.

Ovi prirodni proizvodi i te kako pozitivno utiču na imunitet, jačajući odbrambeni mehanizam organizma. Pored belog luka, ovo su najmoćniji prirodni antibiotici, koje bi trebalo imati u kućnoj apoteci.

Med

Za med se zna da ima antimikrobna svojstva. Takođe, on je odličan za tretiranje upala disajnih puteva, ali i za previjanje rana. Med sadrži organske kisjeline, minerale u tragovima, antimikrobna jedinjenja, vitamine C, A i beta-karoten, kao i sve minerale B-kompleksa. Pored toga, med sadrži i visoku koncentraciju hidrogen-peroksida i mravlje kiseline, koji imaju antibakterijska svojstva, prenosi B92.

Čajevac

Eterično ulje ove biljke takođe ima antibakterijsko dejstvo. Pomaže kod atletskog stopala, gljivične infekcije noktiju, herpesa, svih kožnih upala, uključujući akne, rane i opekotine, kao i u liječenju tvrdih i bolnih čireva. Takođe, eterično ulje čajevca odlično je u za uklanjanje peruti.

Za razliku od drugih prirodnih antibiotika, čajevac se nikada ne sme uzimati oralno, jer može da izazove ozbiljne nuspojave, a kod primene na koži treba ga razrediti jer može da izazove alergijsku reakciju, zato što je mnogo jak. U razmeri 1:10 možete ga razblažiri bademovim, ricinusovim ili maslinovim uljem, ali i vodom.

Žalfija i majčina dušica

Obe ove biljke imaju jaka antiseptička dejstva, i najčešće se upotrebljavaju kod upala grla, uključujući i bakterijsku anginu. Oralno se mogu uzimati i za upale gornjih i donjih disajnih puteva, a kod kožnih upala primenjuju se spolja.

Žalfija se preporučuje kao tečnost za ispiranje upaljenih desni a pomaže i kod afti, dok je majčina dušica izvanredan lek protiv kašlja jer kod produktivnog kašlja podstiče iskašljavanje, a suvi kašalj umiruje.

Izvor: Vijesti.me