Trijumf socijalista u Portugaliji

Portugalski socijalisti ostaju na vlasti. Jasno je da su birači nagradili vladu koja je uspela da izvuče zemlju iz teške ekonomske krize. Vlada će verovatno funkcionisati kao manjinska. Ipak, zabrinjava mala izlaznost.

Portugalska Partija socijalista PS pobedila je na izborima osvojivši 36,7 procenata glasova i 106 mandata. Dobila je više glasova nego na poslednjim izborima kada je takođe odnela pobedu, a nije uspela da osvoji apsolutnu većinu za koju bi joj bilo potrebno 116 mandata. Premijer i generalni sekretar socijalističke partije Antonio Kosta saopštio je da hoće ponovo da predvodi manjinsku vladu i da za svoje političke projekte zatraži podršku manjih stranaka. To bi mogle biti Komunistička partija ili Levičarski blok. Partner kojeg bi Kosta najradije uključio u vladu je partija za zaštitu životinja PAN, no ona nema dovoljno mandata da sama podrži PS.

Cilj konzervativaca stranke PSD je bio da se po broju glasova koliko god je moguće približi Kostinim socijalistima – taj cilj nije ostvaren i ta partija je dobila 27,9 odsto glasova i postaće vodeća opoziciona stranka. Njen kandidat za premijera Rui Rio je rekao da su okolnosti u kojima je PSD vodila predizbornu kampanju bile vrlo teške i da je „povoljna međunarodna konjunktura doprinela rastu privrede – a da naša vlada nije morala mnogo da učini za to“.

Zemlja je stabilizovana

Rio je najavio da će u slučaju pobede na izborima promeniti ekonomsku politiku, jer po njegovom mišljenju Portugalija ne bi trebalo da polaže toliko na turizam kao što je to sada slučaj i da hoće da otvori više radnih mesta u industriji.

Socijalisti u Portugalu

Socijalisti u Portugalu

Premijer Kosta je, međutim, tokom poslednje četiri godine sa svojim socijalistima uspeo da izvuče zemlju iz teške ekonomske krize, da stabilizuje državni budžet i da bitno smanji nezaposlenost. I pored toga na izbore je izašlo samo nešto više od polovine građana sa pravom glasa.

To je bila rekordno slaba izlaznost na izborima za portugalski parlament i zabrinjavajuća pojava, kao što je rekao premijer Kosta. „Veliki broj onih koji nisu izašli na glasanje trebalo bi da bude razlog za razmišljanje – i to za sve politički odgovorne. I svi zajedno moramo da radimo na tome da na sledećim izborima bude mnogo više ljudi koji će glasati.“ Pet procenata birača je predalo nevažeće glasačke listiće.

Budžet konsolidovan bez rigorozne štednje

Premijer se zahvalio svojim biračima zbog „glasanja u korist kontinuitete“ i naglasio da je pobeda socijalista „garancija stabilnosti, jednakosti i zajedništva“. Inače, u novom sastavu portugalskog parlamenta će se naći i stranke koje dosad nisu mogle da uđu u njega: Livre (ekološkosocijalistički program), Inisijativa liberal i desničarska stranka Čega (dosta) – te tri stranke će imati po jednog poslanika.

Portugalija je zemlja koja je, mimo smernica EU i Evropske centralne banke, odbila da sprovodi rigorozne mere štednje. Godine 2011. je ta zemlja uzela od EU i Međunarodnog monetarnog fonda kredit od 78 milijardi evra. Već 2014. Lisabon je bio u mogućnosti da napusti program pomoći. Sada je stopa privrednog rasta Portugalije 2,7 odsto iznad proseka EU. Politika štednje je po mišljenju Kostine vlade blokirala rast. Bez štednje, pribeglo se konsolidaciji državnog budžeta i smanjivanja duga.

Program orijentisan na mlade

Drugi korak je bio program „Kapitalizar“ koji je imao za cilj stvaranje boljih uslova za privredu, a posebno za mala i srednja preduzeća. Glavni izvor privrednog rasta su postale investicije i izvoz. Vlada je veliku pažnju posvetila i razviju startap-firmi u kojima je angažovana mlada generacija Portugalaca koja je postala zanimljiva za strane investitore. Stvorila je i instrumente koji finansiraju tehnološki rast sa ciljem podrške malim firmama. Tako su počela da se otvaraju nova radna mesta koja su potrebna mladoj generaciji.

Izvor: DW