Trilateralna grupa za Nagorno-Karabah

Posebna trilateralna grupa kojom će predsedavati zamenici premijera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, baviće se pitanjima vezanim za oživljavanje trgovinskih i ekonomskih veza u Nagorno-Karabahu, izjavio je juče predsednik Rusije Vladimir Putin.

U uvodnoj reči na trilateralnim razgovorima sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom i premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, koji su održani na inicijativu ruskog predsednika, Putin je primetio da deblokada ekonomskih, trgovinskih i transportnih veza u regionu i otvaranje granica zaslužuje posebnu pažnju, prenosi Tanjug.

On je pozvao Alijeva i Pašinjana da na sastanku razgovaraju o novim koracima u ključnim oblastima procesa rešavanja Nagorno-Karabaha koji su navedeni u zajedničkoj izjavi od 9. novembra 2020. godine.

„Mislim na pitanja u vezi sa aktivnostima ruskih mirovnih snaga, razjašnjenjem linija razgraničenja, rešavanjem humanitarnih problema i zaštitom objekata kulturne baštine”, rekao predsednik Rusije.

Putin je izrazio nadu da će razgovori biti održani u poslovnoj atmosferi i pomoći u obezbeđivanju trajnog mira, bezbednosti i progresivnog društveno-ekonomskog razvoja u regionu. „To je ono što nas sve sigurno zanima”, naveo je ruski predsednik.

Opozicija u Jermeniji je pokušala da spreči Pašinjana da otputuje na razgovor u Moskvu. Nekoliko desetina opozicionara je blokiralo put prema aerodromu u Jerevanu pokušavajući da spreči prolazak pratnje premijera Jermenije, preneo je Sputnjik. Policija je tom prilikom uhapsila nekoliko osoba. Oni su nezadovoljni mirovnim sporazumom sa Azerbejdžanom.

Samo dva dana posle okončanja ratnih dejstava oko teritorije Nagorno-Karabaha, Pašinjan je bio pod velikim pritiskom da podnese ostavku. Prema sporazumu, koji je uz rusko posredovanje potpisan posle šest nedelja žestokih borbi, Azerbejdžan je zadržao područja koja je zauzeo, a ruske mirovne snaga su raspoređene na spornoj teritoriji. Pašinjan je, inače, sporazum nazvao „veoma bolnim za njega i njegov narod”.

Izvor: politika.rs