Troje mrtvih u u Nici, policija sumnja na terorizam

Dve osobe su ubijene i jednoj ženi je odsečena glava kada je napadač uz povike “Alahu akbar” upao u crkvu u Nici, saopštile su francuske vlasti koje sumnjaju da je reč o terorističkom napadu. Policija je saopštila da je nekoliko ljudi ranjeno u napadu nožem.

Kako prenosi Rojters, u francuskom gradu Monfavetu policija je ubila čoveka koji je pištoljem pretio prolaznicima uz uzvike “Alahu akbar”, a još jedan napad se dogodio u Saudijskoj Arabiji u gradu Džeda gde je povređen radnik obezbeđenja francuskog konzulata.

Gradonačelnik Nice Krisijtan Estrosi objavio je na Tviteru šta se dogodilo u bazilici Notr dam i saopštio da je napadača upucala policija, ali da je živ i da je “na putu ka bolnici”.

Estrosi je rekao da je jedna od žrtava i starešina crkve.

“Dosta je bilo. Vreme je da Francuska definitivno iskoreni islamofašizam sa svoje teritorije”, rekao je gradonačelnik Nice.

Dodao je da su “žrtve ubijene na užasan način”, te da se metode ne razlikuju od ubistva nastavnike istorije Samuela Patija kojem je nedavno odrubljena glava u Parizu.

Napadač koji je ubio Patija je rekao da “želi da ga kazni jer je učenicima pokazivao crteže proroka Muhameda” na času građanskog vaspitanja.

Nije poznato da li je i ovaj napad u Nici povezan sa istim crtežima, koje muslimani smatraju blasfemijom.

Mnogi francuski zvaničnici branili su pravo na prikazivanje takvih crteža, koji su se mogli videti i na protestima posle Patijevog ubistva.

To je izazvalo bes muslimana u Francuskoj, a neki zvaničnici iz vlade su optužili francuskog predsednika Emanuela Makrona za anti-islamsku agendu.

Izvor: glasamerike.net