Trudo očekuje da će većina Kanadjana biti vakcinisana do septembra

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da očekuje da će više od polovine Kanadjana dobiti vakcinu protiv kovida-19 do septembra iduće godine, posle kritika koje su mu upućene kada je rekao da Kanadjani neće medju prvima dobiti vakcinu.

Trudo je ranije ove nedelje rekao da će Kanada morati da čeka za vakcinu zato što će prve vakcine verovatno biti date gradjanima zemalja gde su proizvedene. Rekao je da SAD, Velika Britanija i Nemačka imaju velike objekte za proizvodnju vakcina a da Kanada to nema.

Opozicione stranke su ga kritikovale što nije osigurao da Kanadjani dobiju prioritetni pristup vakcinama.

Trudo je rekao danas da očekuje da će vakcine početi da stižu u Kanadu početkom iduće godine ali kog meseca će Kanadjani dobiti prve doze ostaje otvoreno pitanje.

“Razumem nestrpljivost i da ljudi hoće da znaju kada će se ovo završiti”, rekao je Trudo.

Glavni medicinski savetnik u Upravi za zdravstvo Kanade rekao je juče da bi kandidat za vakcinu Fajzera i Bionteka mogao da dobije odobrenje za upotrebu u Kanadi idućeg meseca. Američka Uprava za hranu i lekove se sastaje 10. decembra da odluči da li Fajzerovoj vakcini da odobri upotrebu.

Kanada ima ugovor da kupi najmanje 20 miliona doza Fajzerove vakcine.

U medjuvremenu Toronto je u lokdaunu i najveća provincija u zemlji Ontario danas je prijavila najveći broj novozaraženih korona virusom od 1.855 slučajeva.

“Čekaju nas neki od najtežih dana ove pandemije” rekao je Trudo.

On je rekao da je Kanada koja ima 37 miliona stanovnika potpisala sporazme prema kojima bi mogla da dobije najveći broj vakcina po broju stanovnika na svetu. Rekao je da će kanadska vojska učestvovati u distribuciji vakcina i da će general vojske da nadzire distribuciju.

“To će biti najveća vakcinacija u istoriji zemlje”, rekao je Trudo.

Izvor: beta.rs