Turkiš erlajns u gubitku 315,9 miliona dolara

Turski avioprevoznik Turkiš erlajns objavio je neto gubitak od 2,23 milijarde turskih lira, odnosno 315,9 miliona američkih dolara u drugom tromesečju u kojem se uticaj epidemije koronavirusa počeo odražavati na poslovne rezultate.

Ovaj gubitak je veći od projektovanog gubitka od 2,13 milijardi turskih lira.

Prodaja ovog avioprevoznika u drugom tromesečju smanjena je za 67 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupna prodaja u prvom polugodištu iznosila 21,5 milijardi lira, piše turski Dejli Sabah.

Avioprevoznik je zbog pandemije obustavio unutrašnje i međunarodne letove u aprilu i maju i postepeno je nastavio letove početkom juna.

Kompanija koja je najvredniji turski brend u istom periodu prošle godine zabeležila je neto dobit od 133 miliona lira, a sa poslednjim podacima ovogodišnji neto gubitak povećao se na 4,26 milijardi lira, prenosi bankar.me, javlja Tanjug.

U drugom tromesečju prihodi od kargo prevoza u međuvremenu su se povećali 90 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine na dolarskoj osnovi.

Prihodi od putnika i tehnički prihodi smanjili su se 96 odsto, odnosno 61 odsto, dok je konsolidovani promet na bazi američkog dolara opao 72 odsto, a na bazi turske lire 67 odsto.

Izvor: politika.rs