Turska upozorila na strašne posledice zaplene svog broda u Libiji

Ministarstvo inostranih poslova Turske je potvrdilo da je jedan turski teretni brod zaplenjen u Libiji i upozorilo na „strašne posledice”. Brod u turskom vlasništvu sa devet Turaka i osam mornara druge nacionalnosti, zaplenile su snage komandanta koji vlada istočnom polovinom Libije, Halife Haftara.

Turska glavni inostrani podržavalac njegovih rivala – vlade u Tripoliju, u zapadnoj Libiji, koju ;podržavaju Ujedinjene nacije.

Haftar je vodio neuspešnu jednogodišnju ofanzivu pokušavajući da zauzme glavni grad Tripoli, ali je nadvladan juna ove godine.

U ponedeljak su njegove snage zaplenile turski brod koji je plovio iz Egipta ka zapadnom gradu Misrati.

Ministarstvo inostranih poslova Turske je danas pozvalo Haftarove snage da omoguće brodu da nastavi planirano putovanje, navodi se u izjavi koju je prenela turska državna novinska agencija Anadolu.

To je drugi brod u turskom vlasništvu kojeg su Haftarove snage zaplenile ove godine, po „Ambrej Intelidžens”, britanskoj privatnoj pomorskoj obaveštajnoj firmi.

Ove godine Haftarove snage su zaplenile najmanje šest brodova.

Zaraćene strane u Libiji su uz posredovanje Ujedinjenih nacija oktobra pristale na prekid vatre. Sporazum je predviđao odlazak stranih snaga i plaćenika iz Libije u roku od tri meseca.

Libija, zemlja na severu Afrike, podeljena je na zapadni i istočni deo otkako je pala u haos posle pobune 2011. godine kojom je zbačen dugogodišnji lider Moamer Gadafi koji je tada i ubijen.

Izvor: politika.rs