Turske snage izvele napade na 181 metu u Siriji

Sirijska kancelarija za ljudska prava izvijestila je da je ubijeno najmanje 15 ljudi, među kojima osam civila.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su turske snage u okviru operacije „Izvor mira“ na severu Sirije do sada izvele napade na 181 metu kurdskih snaga.

„Oružane snage Turske su u okviru operacije Izvor mira, upotrebom vazdušnih snaga i ostalom vojnom podrškom, do sada izvele napade na 181 metu“, navodi se u saopštenju Ministarstva na Twitter nalogu, prenela je agencija Anadolija.

Cilj je uništiti koridor južno od turske granice

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u sredu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju „Izvor mira“, čiji je cilj, kako tvrde, uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti koridor koji „teroristi“ nameravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo odbrane Turske je saopštilo da su „teroristi“ jedina meta u okviru operacije „Izvor mira“.

Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih naroda koje se tiču „borbe protiv terorizma“.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da su preduzete mere da u okviru operacije na severu Sirije ne bude nanesena bilo kakva šteta civilima i istorijskim i kulturnim objektima.

“Kao što je i do sada bilo, i u okviru ove operacije zaštićeni su civili, nevini ljudi, istorijski, kulturni i verski objekti kao i okolina”, rekao je Akar, te dodao:

“Pridajemo veliki značaj ne samo sigurnosti naše zemlje i naroda, već i sigurnosti ostalih verskih i etničkih grupa koje žive u regiji”.

Posmatrači: Najmanje 40 ranjenih 

Borci kurdskih Sirijskih demokratskih snaga – SDF i turske snage sukobile su se zapadno od sirijske granice, u mestu Tal Abyad, rekli su lokalni izvori za Al Jazeeru Arabic. U borbama se koristi teško naoružanje, dodali su svedoci. Glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali na Twitteru je potom objavio kako su se borci ove grupe suprotstavili turskim snagama.

“Kopneni napad turskih snaga odbili su borci SDF-a kod Tak Abyada… Za sada nema proboja”, napisao je on.

Dve žrtve su izgubile život u minobacačkoj  paljbi na Qamichli, većinski kurdski grad, dodaje SOHR koji je nešto ranije bio objavio podatak o 11 ubijenih. Kako navodi SOHR, koji raspolaže sa širokom mrežom izvora u Siriji, 40 osoba je ranjeno u turskoj ofanzivi.

Sednica Saveta bezbednosti

Reuters navodi kako će SB Ujedinjenih naroda razgovarati u četvrtak o situaciji u Siriji iza zatvorenih vrata, navele su neimenovane diplomate. Pet članica zemalja Evropske unije zatražili su sednicu Saveta bezbednosti UN-a.

Zahtev za održavanjem sednice su uputili Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Poljska i Belgija kako bi se raspravljalo o dešavanjima na severoistoku Sirije. Sirijske demokratske snage – SDF – pozvale su UN i saveznike da uspostave “zonu zabrane letenja”, kako bi zaštitili to područje od turskih napada.

Izvor: Agencije