Tuširanje može biti štetno

Ne postoji univerzalan odgovor za negu kože već idealan način morate da pronađete sami ili uz pomoć stručnjaka. Razmislite na koji način vam koža reaguje na vodu i sastojke kojima je perete. Tokom tuširanja pažnju treba obratiti na nekoliko stvari.

Kako vam tuš može naštetiti i šta treba učiniti?

Odvojite trenutak za razmišljanje o svom svakodnevnom tuširanju. Koliko često se tuširate? Kolika je temperatura vode? Koliko dugo se tuširate? Perete li celo telo gelom za tuširanje? Nakon tuširanja koristite li losion ili kremu?

Zaista, mnogo je varijabli koje treba uzeti u obzir. Stvar je u tome što se svaki od ovih koraka možedoprineti da briga za vašu kožu bude bolja. Vi najbolje poznajete svoje potrebe i telo.

“Želim da razjasnim da je vaša nega vaša lična odluka. Postoje saveti koje je moguće ponuditi da pomognete u procesu donošenja odluka, ali nikad ne bih nikome rekao kako tačno pristupiti tome”, rekao je lekar James Hamblin.

Učestalost

Nekoliko činilaca bi trebalo uzeti u obzir pri odabiru učestalosti tuširanja: vaš stil života, mirise tela, prirodnu proizvodnju ulja i sveukupni osećaj čistoće.

“Za mnoge ljude svakodnevno tuširanje nije veliki problem. Ali, za one kojima koža varira između masne i suve ili imaju upalne osipe, prekomerno tuširanje moglo bi biti problem”, kaže Hamblin.

Temperatura vode

Temperatura igra veliku ulogu. Verovatno ste već čuli da se nije dobro tuširati vrućom vodom. Vruća voda ima neverojatnu sposobnost odvajanja kože od prirodnih ulja i lipida. Vašoj koži treba lipidnu barijeru inače može doći do pucanja kože i suve, ranjive kože.

Tuširajte se uvek mlakom vodom.

Dužina tuširanja

To najviše zavisi od ličnih preferencija i vremenskih ograničenja. Ali, ipak provedite dovoljno vremena pod tušem da telo adekvatno prekrijete vlagom, tako da kasnije možete dodati hidratantnu kremu.

Sapun i sastojci

Sapuni mogu sadržati mnoštvo iritirajućih sastojaka poput parabena i aroma. Preporučuje se izbegavanje tih sastojaka.

“Idealni sapuni su napravljeni bez oštrih sulfata poput natrijumovog lauril sulfata, koji mogu oštetiti kožnu barijeru. Takođe volim da vidim sapune za ruke koji su obogaćeni umirujućim, hidratizirajućim sastojcima poput mlijeka, aloe, meda”, kaže dermatološkinja Whitney Bowe.

Nanesite hidratantnu kremu nakon tuširanja

“Nužno je hidratizirati kožu što je češće moguće kako biste obnovili lipide i podstakli ponovni rast zdravih bakterija, odnosno vašeg mikrobioma”, rekao je Bowe, a prenosi mindbodygreen.

Izvor: Vijesti.me