Tusk: Krajem januara odluka o Orbanovoj stranci

Novi predsednik Evropske narodne partije (EPP) Donald Tusk rekao je u Zagrebu da će krajem januara doneti odluku o Fidesu, stranci mađarskog premijera Viktora Orbana suspendovanoj iz EPP zbog kršenja demokratskih standarda.

“Odluku o tome nameravam da donesem krajem januara”, rekao je Tusk, koji učestvuje na dvodnevnom Kongresu EPP u Zagrebu, prenela je agencija Hina.

Orbanova stranka suspendovana je u martu ove godine zbog kršenja demokratskih standarda, a zbog suspenzije stranke, mađarski premijer nije pozvan na dvodveni kongres EPP u Zagrebu na kojem je Donald Tusk izabran za novog predsednika.

Iako je uoči izbora bio oštriji, Tusk je rekao da “intelektualni sukobi nisu ništa neobično u EPP-u”.

“To je za mene složeno pitanje. Ne mogu se složiti s nekim Orbanovim političkim odlukama i novim idejama, ali istovremeno smo bliski prijatelji i imamo dosta toga zajedničkog”, rekao je Tusk.

On je takođe isključio mogućnost da u EPP uđe Liga, stranka italijanskog desničarskog vođe Matea Salvinija, rekavši da i njegova “mašta ima granica”.

U Zagrebu je nastavljen kongres EPP, koji je počeo u sredu kada je izabran novi predsednik te evropske konzervativne političke grupacije.

U govoru na početku drugog dana kongresa generalni sekretar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i predsednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković rekao je da održavanje tog skupa u Zagrebu potvrdjuje snagu, ugled i privrženost HDZ evropskim vrednostima.

Ta politička grupacija okuplja 84 stranke iz 43 države i najbrojnija je politička grupa u novom Evropskom parlamentu s osvojenih 182 od 751 mandata.

Izvor: N1