U Albaniji aktivirana komanda za specijalne operacije SAD

Oružane snage SAD aktivirale su u Albaniji svoju operativnu grupu za specijalne operacije na Balkanu, čiji će zadatak biti učešće u raznim akcijama, a jedna od misija, prema pisanju prištinskih i američkih medija je suprotstavljanje jačanju ruskog uticaja.

Na ceremoniji u albanskom Ministarstvu odbrane u Tirani, američka ambasadorka u toj zemlji Juri Kim rekla je da postoji više razloga za američko vojno prisustvo na Balkanu, pohvalivši albanske vlasti što nikada nisu oklevale da rasporede američke snage.

“Nismo mogli da tražimo jačeg i lojalnijeg prijatelja i saveznika. Naše bilateralne veze su važnije nego ikad”, istakla je ambasadorka Kim na ceremoniji sinoć u Tirani, upriličenoj povodom aktiviranja komande specijalnih snaga.

Albanski ministar odbrane Niko Peleši naveo je da će Albanija iskoristiti ovu priliku da poveća standarde svojih operativnih snaga.

“Moći ćemo da se borimo zajedno ako se ukaže potreba, kao što smo radili u Avganistanu i šire”, rekao je Peleši.

Američki mediji su pre mesec dana pokušali da rasvetle šta se krije iza akcije Amerikanaca da uspostave bazu svojih specijalnih operativnih snaga (SOCEUR) u Albaniji.

Američki portal “Biznis insajder” posvetio je poduži članak toj bazi u Albaniji, i njenu misiju povezuje sa Rusijom. Prema navodima tog medija, Moskva može da pokuša sa destabilizujućim scenarijima u regionu, a američke specijalne snage će biti angažovane u različitim misijama.

“Albanija nije blizu Rusije, tako da nemate tu fizičku blizinu protivniku. Ali Balkan je važan i Rusija na njemu još uvek ima veliki uticaj. Na kraju krajeva, Rusi su Sloveni, kao i većina stanovnika Balkana, sa vrlo malim izuzecima, poput Grčke, a Rusija je uvek igrala na tu kartu da manipuliše i kontroliše situaciju”, rekao je neimenovani izvor, kojeg citira “Biznis insajder”.

Približavanje Albanije Turskoj 

U članku se pominje i približavanje Albanije Turskoj. Kako navodi američki portal, za ovo pitanje je vezano i uspostavljanje ove baze.

“Turska je takođe faktor u regionu. Turska je mnogo ulagala u Albaniju, obe članice NATO-a, kao i zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom, ali pod predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Turska se stalno udaljavala iz Transatlantske alijanse, izazivajući zabrinutost u vezi sa učešćem i operacijama NATO-a u važnom delu sveta.

Odluka SOCEUR da uspostavi novi štab za specijalne operacije u Albaniji mogla bi da bude taktički pokušaj da se održi deo tog pristupa ili da se Turska odvrati od povlačenja drugih zemalja NATO-a sa njom”, navodi se u objašnjenju otvaranja baze komande američkih specijalnih snaga u Albaniji.

Izvor: rts.rs