U Andrićevoj zadužbini proslavljeno sto godina od dolaska nobelovca u Beograd

Andrićeva zadužbina je jedinstvena ustanova u Srbiji, istaknuto je na obeležavanju sto godina od dolaska nobelovca Ive Andrića u Beograd.

“Zadužbina je od osnivanja do danas dosledna u poštovanju oporuke Ive Andrića, koju je saopštio 5. decembra 1974. godine, pred svoj poslednji odlazak u bolnicu. U celosti je sačuvana, a potom i uvećana, Andrićeva imovina. U saradnji sa drugim ustanovama objavljen je i katalog Andrićevih rukopisa, koji su u SANU, i koji su digitalizovani na 118.000 stranica i dostupna istraživačima preko Zadužbine i Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu”, istakao je predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića, akademik Miro Vuksanović.

Zadužbina je pre tri godine počela da objavljuje kapitalno naučno izdanje delâ Ive Andrića. Izašlo je deset, a u štampi je još pet tomova. Sadrže pripovetke i pesme. Romani, eseji, sve ono što je Andrić objavio, biće objavljeni do kraja 2024. godine.

“Uzbudljivo je pratiti kako je sakupljao građu, razvrstavao zapise, menjao ih, doterivao i usavršavao, gledao da li je svako slovo na svom mestu, srdio se na nemarne urednike, pomagao prevodiocima, odricao se zagrebačkog ‘pohrvaćenog’ izdanja zbirke pripovedaka, pretio ‘tužbom ili batinama’ beogradskom izdavaču koji je krišom objavio njegovu knjigu u vreme okupacije, u lice rekao ratnom pozivaru da ‘nije kod kuće’, odbio da objavljuje u ratnim godinama i to jasno napisao, unosio ispravke i objašnjenja na marginama svojih knjiga, pokazivao da njegova rečenica može da dobije naslov – briga i rad”, zaključuje Vuksanović.

Naredne godine Zadužbina će obnoviti tribine na kojima će predstavljati knjige, održavati okrugle stolove, konferencije za novinare.

Prema rečima upravnice Zadužbine Ive Andrića Žanete Đukić Perišić, interesovanje za dela našeg nobelovca ne jenjava, o čemu svedoči podatak da su prevedena na pedeset svetskih jezika.

Izvor: rts.rs