U BiH pritisci na radnike u javnom sektoru da glasaju za vladajuće političke partije

Kako se bliži datum održavanja lokalnih izbora u BiH, sve su veći pritisci na radnike, naročito u javnom sektoru, da se glasa za određene političke opcije.

Najsvježiji primjer su zaposleni u upravi koje, prema riječima Bože Marića, predsjednika Sindikata uprave, nadležni svakodnevno pritišću i ucjenjuju za glas na izborima.

“Metodi pritisaka su različiti, i kreću se od prijetnji i ucjena da će ostati bez posla, preko lažnih obećanja za napredovanje u službi, do namjernog izopštavanja iz procesa donošenja odluka, diskriminacije, omalovažavanja, kao i pokretanje i vođenje disciplinskih postupaka protiv onih koji ne žele da se povinuju njihovim pritiscima”, kaže za BN Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS. 

 „Već je to postala jedna devijacija u društvu koja se mjeri sa koronom jer ne zna se šta više ili gore utiče na menalno zdravlje radnika da li korona ili ovo što se trenutno dešava i ranije je toga bilo ali je ovo sad postalo brutalno, ljudi se boje i u strahu su“, kaže Marić.

Marić dodaje da svakodnevno od radnika u upravi, a kojih, prema posljednjim podacima ima oko 16 500, zaprimi prijave o političkim pritiscima. Razgovori se obavljaju jedan na jedan, kako bi se izbjegli svjedoci i onemogućilo dokazivanje ucjena. Zbog svega navedenog, obratiće se i Savjetu Evrope.

 „Razni su vidovi pritisaka, teško je to dokazati ali mi ćemo u našem izvještaju Savjetu Evrope navesti kao devijantan problem koji se dešava u RS i BiH i bez obzira o kojoj se političkoj partiji radi“, ističe Marić.

Iako u krivičnom zakoniku Republike Srpske jasno piše da će onaj ko silom prijetnjom, obmanom ili na bilo koji drugi način prinudi drugog ili utiče na način glasanja pojedinca, biti kažnjen novčano ili kaznom zatvora do tri godine, takva kazna do sada još nije izrečena. 

 „Zbog čega je to tako? Iz razloga što se pojedini direktori privatnih i javnih preduzeća nalaze na čelu određenih institucija RS i prosto je nemoguće za očekivati da ti pojedinci koji se nalaze na čelu institucija kažnjavaju sami sebe i sami sebi pucaju u nogu i to su razlozi zašto se pritisci  na radnike ponavljaju“, smatra Darko Kuzmanović, politički analitičar.

Nevladin sektor godinama prati izborne procese i upozorava na napravilnosti. Tvrde da nema zakonskog uporišta kojim bi bilo koji radnik mogao biti natjeran da glasa za bilo koju stranku niti sankciosan ako ne glasa za onu koju nadređeni žele. 

 „Postoje mehanizmi kako se moge zaštititi prava, ali dok god postoji generalni strah i dok građani ne prijave  ovakve situacije bojim se da će dati prava ovakvom ponašanju 04,04 REZ 03,00 Moramo barem doći do jedne situacije kako bi bila sanckionisana kako bi se drugima poslala poruka da takvo ponašanje nije dozvoljeno“, kaže Ivana Korajlić, Transparensy BiH.

Naši sagovornici su saglasni da je najveći problem to što nadležne institucije zatvaraju oči pred ovim dugogodišnjim problemom da se ne bi zamjerali strankama u vlasti. Pojedinci uglavnom ne smiju prijavljivati ove slučajeve jer znaju da nemaju zaštitu i da su tu bitku, nažalost, već unaprijed izgubili.

Izvor: rtvbn