U Briselu se nastavlja tehnički dijalog Srbije i Kosova


U Briselu će tokom dana biti nastavljen tehnički dijalog Srbije i Kosova, koji je dogovoren nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija 16. jula.

Delegaciju Srbije predvodi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a delegaciju iz Prištine novoimenovani koordinator za dijalog Skender Hiseni.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak odvojeno se sastao sa predstavnicima obe delegacije, a zajednički sastanak počinje u 14 časova.

Lajčak je na svom Tviter nalogu objavio da se sastao sa Đurićem i Hisenijem.

Iz Beograda je najavljeno da će se razgovarati o nestalima i raseljenima i ekonomiji.

Kosovski premijer Hoti je nedavno na Fejsbuku napisao da “nema tehničkog dijaloga, već da se pregovara o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa”, što je demantovano iz Kancelarije za KiM.

“Amerika i dalje u pregovorima”, Rusija pažljivo prati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da “Amerika nije napustila pregovore o Kosovu” i da očekuje još snažniji nalet SAD, prenosi Fonet.

Vučić je rekao da svi hoće da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da su svi predstavnici međunarodne zajednice na albanskoj strani, ne računajući Rusiju i Kinu.

Predsednik Srbije je najavio da “očekuje pritiske, ali da zna kakve su posledice i da će zaštititi zemlju, a ne sebe”.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa ruskim ambasadorom Aleksadrom Bocan Harčenkom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, ambasador je rekao da “Rusija s pažnjom prati nastavak dijaloga Beograda i Prištine u cilju iznalaženja dugoročnog političkog rešenja koje je u interesu i prihvatljivo za Srbiju”.

Izvor: glasamerike.net