U Briselu sutra nastavak pregovora Beograda i Prištine

U Briselu će sutra biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou uz posredovanje Evropske unije.

U sklopu nastavka dijaloga u Briselu će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti uz učešće visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.Iz Vučićevog kabineta je danas saopšteno da će srpski predsednik tokom posete Briselu imati i odvojen susret sa Borelom i Lajčakom.

Borelov portparol Peter Stano je ranije i ocenio da je bilo napretka na poslednjem tehničkom dijalogu, kao i na prethodnim sastancima i naglasio da je cilj dijaloga “uzajamno prihvatljiv konsenzus i kompromis kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”.

Vučić je ranije najavio da će poseta Briselu biti prilika da zatraži zaštitu za Dragicu Gašić, jedinog srpskog povratnika u Djakovicu, koja je izložena različitim oblicima pritisaka i pretnji.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je uoči nastavka dijaloga izjavio da Kosovo može da nastavi da funkcioniše i bez priznanja Srbije i da Vlada koju on predvodi odbija da to priznanje dobije tako što će da ga “plati” teritorijom ili funkcionalnošću.

Izvor: beta.rs